Clickmed
programare rapida la medic

Motricitatea

La 4-5 ani copilul mic a atins un grad de dezvoltare motorie care-i permite executarea de miscari izolate, cu diferite segmente ale corpului, independent (de exemplu, mersul pe tricicleta).

Isi propune singur miscari cu dificultate crescanda: sarituri, catarat, balans etc. Treptat, apare si capacitatea de a sta linistit pentru a colora, a modela din plastilina, a asculta povesti, a privi poze, a urmari televizorul.

La sfarsitul perioadei de copil mic a deprins indemanari ca: folosirea periutei de dinti, a pieptenului, a ustensilelor pentru cusut. Majoritatea copiilor apuca si manuiesc bine un creion; liniile si figurile desenate sunt tot mai bine facute. Este capabil sa taie cu foarfeca urmand o linie dreapta.

La 3 ani, copilul urca scarile alternand picioarele; la 4 ani face acelasi lucru si la coborare. La 3 ani, numai o parte dintre copii pot sta un timp scurt intr-un picior; de abia la 5 ani reusesc sa sara intr-un picior si sa sara coarda.

Nevoia de miscare este mare, copilul este in vesnica miscare, alearga, face zgomot, este "neastamparat". Ii place uneori sa faca treburi care-i solicita puterea si este foarte incantat cand ridica sau poarta un obiect mai greu.

Pentru urmarirea motricitatii, intre 3 si 6 ani parintii pot supune pe copii, sub forma de joc, la probe ca:

a) motricitate generala: aruncarea unei mingi, prinderea unei mingi în miscare, daca si cât se poate tine pe un picior, sare intr-un picior, merge pe calcaie sau pe varfuri inainte si inapoi, urca si coboara scarile etc.;

b) motricitatea fina: face un turn din 8 cuburi, face un pod din 3 cuburi, trage o linie verticala, copiaza un cerc, copiaza o cruce, copiaza un patrat, deseneaza un omulet din 3 parti, deseneaza un omulet din 6 parti, se spala pe dinti, poate turna apa intr-un pahar.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum