Clickmed
programare rapida la medic

Comunicarea parinte - copil

Comunicarea parinte - copil

Ajutor acasa
Cel mai probabil, copilul tau va experimenta o varietate de emotii inainte sa inceapa gradinita: fericire, mandrie si entuziasm pentru ca se face mare si teama de necunoscut.

Intreaga experienta ar putea sa ii provoace sentimente ambigue. Cand copiii mici au emotii complexe, nu stiu cum sa le faca fata. Parintii lor trebuie sa ii ghideze. Spune-i copilului tau ca isi poate controla aceste sentimente. Spune-i "Poti sa faci asta!".

Pregatirea copilului tau pentru gradinita inseamna sa ii creezi un mediu placut si plin de afectiune.

Copiii au nevoie sa stie ca parintii lor "sunt nebuni dupa ei". Ei trebuie sa simta dragostea neconditionata pentru a se simti in siguranta intr-un mediu calduros si afectuos. Dar, trebuie sa stabilesti anumite standarde si limite pentru copilul tau si un program previzibil, inclusiv ora de culcare si de trezire.

Incercati sa serviti cina impreuna ca o familie. Fixeaza o anumita ora pentru spalatul pe dinti, baita si mersul la culcare.

Copiii trebuie sa stie ce se va intampla cu ei si ce se asteapta de la ei. Cand stiu aceste lucruri, tranzitiile prin care trec – inclusiv acomodarea la gradinita – vor decurge mult mai bine.

Vorbeste cu el
Felul in care percepi inceputul gradinitei – si in care comunici cu copilul tau – va avea un impact major asupra modului in care se acomodeaza la gradinita. In primul rand, gandeste-te la aceasta tranzitie ca la o oportunitate ca micutul tau sa se dezvolte.

Este important sa il ajuti pe copilul tau sa faca fata dificultatilor pe care le intalneste in materie de pierdere si separare. Nu ii ascunde nimic – este important sa vorbesti cu copilul tau despre inceputul gradinitei.

Incearca sa raspunzi la toate intrebarile lui! Copiii se tem de ceea ce o sa se intample in viitor pentru ca nu au nici un fel de experienta pe care sa se bazeze. Nu ii spune doar "Va fi bine, nu iti face griji!". Vino in intampinare grijilor lui.

Elemente de rutina
Copilul tau se va simti mult mai bine cand il vei duce la cumparaturi si va avea pantofi noi si ghiozdan.

Specialistii recomanda sa il duci pe copilul tau la gradinita, sa il lasi sa isi cunoasca educatoarea, sa vada sala si sa faca un tur al cladirii. Asa il vei familiariza cu locul si il vei ajuta sa se simta in largul lui.

Alina Sica
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum