Clickmed
programare rapida la medic

Caracterizare generala

Copilul de 3-6 ani poate manca aproape de toate, cu exceptia bauturilor alcoolice, a mancarurilor ardeiate sau piperate si a unor conserve.

Apetitul este foarte variabil de la un copil la altul: unii mananca orice, mult, de 5 ori pe zi (3 mese principale si doua gustari); altii mananca numai de 3 ori pe zi; iar la altii, cei din jur se ingrijoreaza ca  nu se hranesc suficient.

Gusturile sunt limitate, unele alimente consistente le displac marii majoritati la aceasta varsta.  Tinand seama de gustul si apetitul copilului, dovedind intelegere si rabdare, se va evita lipsa de pofta de mancare, frecventa la aceasta varsta.

Daca i se fac toate poftele sau, dimpotriva, daca e fortat sau rugat sa manance, copilul ajunge sa refuze totul sau sa prefere numai un fel de mancare. Copilul unic la parinti, supraingrijit, este amenintat cel mai mult!

Inainte de a apela la diferite medicamente pentru "pofta de mancare", parintii sunt datori sa verifice daca nu este vorba numai de greseli din partea lor, avand in vedere ca la aceasta varsta copilul este usor sugestionabil; boala adultilor ("dureri de stomac", regimuri restrictive) ii impresioneaza si astfel incep sa invoce suferintele adultului si sa refuze sa manance.

Supraalimentatia constituie de asemenea un pericol. Obezitatea este determinata  adesea de un aport excesiv caloric prin meniuri incarcate cu fainoase si dulciuri si foarte rar de afectiuni endocrine etc.

Mancarea copilului este indicat sa fie cat mai variata (lapte, branzeturi, carne, oua, fructe, zarzavaturi).

In formarea deprinderii de a manca singur si corect, adultii au un mare rol, stiut fiind faptul ca sunt imitati de copii.

Copilul va fi obisnuit treptat sa se spele singur pe maini, sa foloseasca singur lingura si furculita.

Supraprotectia unor parinti si mai ales a unor bunici, de a "servi" si a "indemna" pe copil ce, cat si cum sa manance nu fac altceva decat sa  intarzie formarea deprinderii de a manca singur.

Lichidele sunt permise atat intre mese, cat si in timpul mesei daca sunt solicitate de catre copil. In general, un copil are nevoie de cel putin un litru de lichide pe zi (simple sau incorporate in alte alimente).

Copilul va avea un pahar personal. Apa simpla sau sucurile de fructe naturale neindulcite sunt de preferat.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum