Clickmed
programare rapida la medic

Portii indicate

Se vor pune portii mici in canita sau farfurie. Consumarea cu usurinta a unei portii ii da copilului senzatia de victorie si de multe ori va mai cere.

Dimpotriva, daca i se ofera o cantitate prea mare, el va lasa o parte din portie in farfurie si astfel se va simti slab si oarecum vinovat.

Comentariile ce se fac adesea ii accentueaza si mai mult sentimentul de vinovatie.

Spre sfarsitul perioadei de sugar si in prima jumatate a anului al II-lea alimentele se dau sub forma de lichide, pireuri sau si mai bine fie sfaramat cu furculita, fie tocate marunt, fulgi de cereale etc.

Cu varsta, el incepe sa prefere alimentele crustoase: biscuiti, fulgi de porumb, coaja de paine, tartine (paine cu unt si cu miere sau dulceata), cartofi prajiti, bucati mici de parizer, sa "muste" din fructe, sa manance zarzavaturi strivite cu furculita.

Inca de la 8-10 luni, unii copii incep sa ia cu degetele piureul de la pranz si sa incerce sa-l duca la gura. Dupa varsta de un an, copilul capata tot mai multa indemanare si participa in mod activ la alimentatie. Intre mese, i se poate da sa rontaie o coaja de paine, un biscuit, o felie de mar.

Daca sunt hraniti mereu de cei din jur, deprinderea de a manca singuri este intaarziata, iar tendinta naturala la independenta franata.

Când i se serveste piureul i se va da in mana o lingurita. Printre jucarii, trebuie sa figureze lingurite de plastic, tigaite, cratite, obiecte de bucatarie; jucandu-se cu ele, indemanarea copilului creste.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum