Clickmed
programare rapida la medic

Motricitatea

Inca de cand este sugar, copilul simte nevoia de a se misca.

La doi ani aceasta se accentueaza puternic, copilul putand fi vazut cum  se taraste, merge de-a busilea, se agata de orice, etc.

La varsta de 1 an, 1,5 ani incearca chiar sa paseasca, se sprijina, cade, se clatina, etc. Acesta este momentul in care trebuie invatat sa mearga. Il puteti tine de axile sau umeri, la inceput, trecand treptat la 2 maini si chiar una.

Dupa cateva saptamani parcurse astfel, copilul reuseste sa mearga singur, dar primele luni se va deplasa cu picioarele departate pentru sustinere si chiar ajutandu-se de bratele intinse.

Este posibil sa apara unele dificultati si stagnari ulterioare sau chiar perioade de regresie. Cum reactiile parintilor la acestea sunt foarte importante trebuie sa-l incurajati si sa-l calmati.

In general la 12 - 15 luni copilul merge singur, iar la 18 luni este chiar capabil sa fuga greoi si sa urce scarile cu ajutor, iar la 20 de luni poate sa coboare tinut doar de o mana si sa urce tinandu-se singur de balustrada, iar la 24 de luni poate fugi bine.

Intre 10 si 14 luni, din pozitia verticala tinut cu o mana, copilul se apleaca si cu cealalta mana ridica o jucarie mentinandu-si echilibrul. Spre 15 luni reuseste acest lucru fara sa se mai sprijine.

Odata cu perfectionarea motricitatii generale se dezvolta si motricitatea fina. Daca la sfarsitul  primului an de viata copilul incerca sa prinda obiectele cu varfurile degetelor, la doi ani devine mult mai indemanatic si este capabil sa le apuce fie cu degetele, fie cu toata mana, se apropie de orice si le duce la gura, toate acestea reprezentand modalitati de cunoastere. Sau, dupa ce ajunge la un obiect, il arunca, in lasa sa cada, il aseaza in alta parte, il manevreaza, etc.

Curiozitatea este foarte mare la aceasta varsta, astfel ca scotoceste prin orice sertar, dulap, cos de gunoi, etc., la care are acces.

Apare pericolul intoxicatiilor si accidentelor de tot soiul, deci trebuie sa aveti grija la ce poate ajunge.

Nu este cazul sa-l opriti, sa-l "faceti cuminte", ci doar sa-i canalizati energia catre alte activitati, mai putin suparatoare pentru adulti si mai putin riscante pentru el. Insa aceasta perioada isi pastreaza gradul ei de importanta in determinarea comportamentelor de mai tarziu in legatura cu munca si ordinea.

La 15 luni mai cade cand terenul este denivelat si se ridica singur. Ingenuncheaza singur, urca singur pe scari "in patru labe", sau sustinut de o mana fara sa alterneze picioarele; merge singur si pentru a-si mentine echilibrul tine gambele departate. Apuca obiecte mici cu doua degete si le arunca. Ridica si muta dintr-un loc in altul obiecte, in special incaltamintea. Face mult zgomot, lovind obiectele. Construieste un turn din doua cuburi, deschide cutii si pune degetelele in orificii.

La 18 luni merge singur si cade foarte rar. Urca scarile fara ajutor, sprijinit de rampa, cu acelasi picior. Se urca pe scaun, se agata de mobile, incearca sa deschida usile, scotoceste peste tot si "plimba" orice ii iese in cale. Executa ordine simple. Incepe sa aiba preferinta pentru o anumita jucarie; nu vrea sa se desparta de ea. Incearca sa se foloseasca de lingurita; o umple dar nu reuseste sa o aduca la gura plina. In general il intereseaza performantele motorii.

La 24 luni alearga fara sa se mai impiedice, merge cu spatele, ridica obiectele de pe jos fara sa mai cada, urca si coboara scarile alternand picioarele, loveste mingea cu piciorul, incearca sa sara; ii place sa se joace in nisip. Intoarce filele unei carti una cate una. Bea dintr-o cana pe care o tine cu o singura mana, dar inca nu reuseste sa manance cu lingurita fara a varsa si pe jos.

La 30 luni poate sa mearga pe varfurile picioarelor. Ii place foarte mult sa alerge si nu mai cade. sare cu picioarele lipite, se plimba cu tricicleta si loveste destul de bine mingea cu piciorul. Construieste turnulete de 6-8 cuburi si traseaza linii cu creionul.

La 36 luni poate sa stea pentru scurt timp intr-un singur picior. Urca scarile alternand picioarele si le coboara cu unul singur. Incearca sa danseze, se imbraca si se dezbraca singur. Construieste un turnulet de 8 pana la 10 cuburi si poate sa deseneze un cerc.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum