Clickmed
programare rapida la medic

Limbricii, oaspeti nepoftiti

Nu ne putem creste copiii sub un clopot de sticla, oricat ne-am dori  sa-i aparam de relele din lumea inconjuratoare. O grija pe deplin justificata atunci cand este vorba de neplacerile provocate de asa-numitii paraziti intestinali.

Pe masura ce creste, copilul este tot mai interesat de cunoasterea lumii ce-l inconjoara. Si asta nu doar prin organele de simt: vaz, auz, miros, gust, ci si prin cat ma multa miscare. Cu cat este copilul mai mare, cu atat "cucereste" mai multe locuri si cu atat creste probabilitatea de a se infesta cu helminti, cu alte cuvinte, cu paraziti intestinali (viermisori). Din pacate, statistica nu este deloc incurajatoare: la varsta de 1,5 - 3 ani, 80% dintre copii ajung sa fie infestati de helminti. Cat sunt acesti paraziti de periculosi pentru sanatatea copilului si cum putem reduce riscul confruntarii cu o asemenea neplacere?

Ce-o fi asta?
In termeni medicali, helmintii sunt viermii parazitari si larvele lor. Varietatea helmin-tilor daunatori omului este foarte mare, dar majoritatea acestora se intalneste destul de rar. La noi, cei mai frecventi asemenea "invadatori" ai organismului uman sunt limbricii, oxiurii si giardia. Mult mai rar intalniti sunt parazitii care se localizeaza in peretii intestinelor sau ai altor organe (trichinella spiralis, ankylostoma duodenale, tenia). Daca se respecta regulile elementare de igiena, pericolul infestarii cu asemenea paraziti este tinut la distanta.

ASCARIZI - denumire pentru ceea ce popular numim a fi limbricii, care sunt viermi cilindrici, cu lungimea de 15 - 35 cm, de culoare alb-galbuie, adesea semitransparenti. Ascarizii se localizeaza de preferinta in intestinul subtire, fara a se fixa de peretele acestuia, parazitand doar interiorul lui, miscandu-se in permanenta in directia opusa celei a bolului alimentar. Acesta este si motivul pentru care sunt atat de dificil de depistat prin analiza materiilor fecale. Ce-i drept, periodic, o data cu eliminarea materiei fecale,  se elimina si oua de ascarizi, nevizibile cu ochiul liber, dar aceasta nu se intampla in fiecare zi, fapt care ingreuneaza diagnosticarea ascaridiozei prin analiza fecalelor. Daca cel mic nu este supus unui tratament, ascarizii pot trai in organismul lui cativa ani buni.

OXIURI - paraziti foarte mici, subtiri, cu dimensiunea de pana la 1 cm, adesea curbati, albiciosi. Se localizeaza in partea inferioara a intestinului gros, motiv pentru care, spre deosebire de ascarizi, pot fi depistati in fecale. O data ajunse in organism, femelele inainteaza in tubul digestiv si ies prin anus, pentru a-si depune ouale in pliurile anusului. Acest lucru, care se intampla de obicei in cursul noptii, provoaca mancarimi intense in regiunea anusului, obligand copilul sa se scarpine. Prin scarpinare, ouale ajung pe degetele copilului, in special sub unghii. De aici, ouale ajung din nou in organismul micutului daca el duce degetele la gura.

In cazul fetitelor se poate intampla ca acestea sa patrunda in organele genitale externe, provocand iritatia si inflamarea mucoaselor acestora cu bacterii si protozoare. Durata de viata a oxiurilor este de pana la 1,5 luni dar, din cauza cantitatii mari de oua pe care le depun, numarul lor este in continua crestere, inmultindu-se in permanenta, astfel incat, fara tratament, afectiunea poate dura ani de zile. Infestarea cu oxiuri se numeste enterobioza.


Sursa: Revista Ioana Copilul meu, nr.11/2005



  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum