Clickmed
programare rapida la medic

Adaptarea la gradinita

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Sora mea are o fetita de 2 ani si 8 luni pe care a inscris-o la gradinita. Adaptarea a fost foarte dificila si de cand a inceput gradinita este mereu bolnava (viroze respiratorii doar, insa destul de neplacute ca sa necesite intreruperea gradinitei pentru cateva zile). As dori sa stiu daca varsta frageda are legatura cu acomodarea dificila si imbolnavirile dese. Care ar fi varsta optima pentru inceperea gradinitei?




Multi parinti intreaba despre reactiile "normale" pe care un copil le are atunci cand merge prima data la gradinita. Asta pentru ca majoritatea copiilor plang cel putin 1-2 saptamani dimineata cand se despart de mama sau chiar incepand de acasa sau de la trezirea de dimineata.

Fireste ca exista foarte multi factori care influeteaza aceste reactii pe care copilul le are cand ajunge prima data in gradinita.

Vom incerca sa ne referim pe rand la aceste situatii astfel incat fiecare mamica sa recunoasca in comportamentul copilului sau anumite aspecte si sa-si dea seama cand evolutia este fireasca si cand ceva este in neregula si ar trebui sa apeleze la ajutor sau sa-si puna intrebari.

Si pentru ca sunt cateva intrebari pe care le auzim mai frecvent, vom incepe chiar cu ele.

Cand este un copil pregatit sa mearga la gradinita? La ce varsta?

Mamele care se intorc la serviciu dupa concediul de maternitate pun aceasta intrebare pentru ca este nevoie de amenajari speciale pentru anul cuprins intre terminarea concediului si cei 3 ani la care sunt primiti copiii la gradinitele de stat.

Este drept ca la gradinitele particulare, sunt acceptati copii de 2 ani si chiar mai mici si ca exista si crese. Alte variante sunt bonele sau bunicii cu care copilul sa stea de cand mama isi reia serviciul si pana merge la gradinita.

Sunt copii care se adapteaza cu usurinta la gradinita la 3 ani si chiar mai mici si altii care intampina dificultati in a se desparti de familie si la varsta mai mari. Astfel incat mai important decat varsta este capacitatea copilului de a-si petrece un numar de ore pe zi in afara familiei, impreuna cu alti copii si adulti.

Asta presupune ca el sa poata comunica suficient de bine, adica sa inteleaga si sa se faca inteles, sa poata accepta si respecta reguli, sa poata manca si chiar dormi in alt loc decat acasa.

Ce efort presupune adaptarea la gradinita? Cat de greu ii este unui copil?

Diferenta dintre viata de pana la gradinita si cea de dupa ce a inceput gradinita poate fi foarte mare. Sa luam exemplul copiilor care in primii ani au stat doar cu mama, n-au intrat in relatie cu alti copii si nici adulti.

Pentru ei va fi o schimbare majora sa se vada fara mama cu care pana atunci statusera tot timpul. De asemenea, dificultatea unui copil este in functie de gradul lui de independenta si de anxietate.

Copiii care sunt mai retinuti, tematori, mai putin curiosi se vor obisnui mai greu cu atatea lucruri noi, diferite de cele cunoscute.

Exista copii care nu se adapteaza la gradinita?

Intreaba mamele care se afla in dificultate, care se confrunta cu un esec al adaptarii, fiind in situatia de a schimba gradinitele sau a incerca mai multi ani la rand integrarea copilului intr-o astfel de colectivitate.

Sigur ca exista copii care prezinta diferite tultubari, fie o anxietate foarte mare care nu le permite sa se integreze in grupuri, fie un deficit de atentie sau probleme de comunicare. Pe de alta parte, intalnim si copii "foarte sensibili", putin toleranti la frustrare, care nu suporta observatiile din partea educatoarelor, conflictele cu alti copii, nu pot reactiona, riposta, se simt extreme de vulnerabili.



  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum