Coronavirus Update

Tipuri de jocuri

Tipuri de jocuri

Iata cateva sfaturi in legatura cu tipurile de joc de care este interesat copilul tau in diferite stadii:

Jocul social

Este important sa interactioneze cu tine si cu ceilalti pe parcursul acestui an. Ii place sa zambeasca, sa priveasca si sa rada.

Jocul cu obiecte

Atinsul, lovitul, aruncatul, impinsul si de altfel experimentarea cu lucrurile sunt fascinante pentru un copil de 4 pana la 10 luni.

Jocul functional si reprezentational

In aceasta perioada imaginatia lui incepe sa infloreasca (12-21 luni) si se distreaza copios cand se preface ca foloseste obiecte familiare intr-un mod adecvat – impingerea unei masinute pe covor, de exemplu.

Jocul simbolic

Acest tip de joc, des intalnit la varsta de 2 ani, da nastere la ceva din nimic. Copilul tau se poate juca cu o cutie de pantofi de parca ar fi un autobuz sau se poate preface ca mananca un inel de plastic insistand ca este o bomboana.

Jocul de-a rolurile

In jur de 30 pana la 36 de ani, micul tau actor va incepe sa isi asume noi roluri. In aceasta perioada se joaca de-a medicul si porfesorul.

Cum pot sa ma bucur la maxim de timpul in care se joaca?

Candeste-te la acest timp ca la ceva mai important decat o perioada pe care o petrece cu jucariile. Jocul este de fapt o activitate placuta care implica oamenii, obiectele si miscarea.

Daca ai mai vazut pana acum un copil de un an inrobit de o cutie de carton, poate ca intelegi cat de largi sunt parametrii.

Joaca-te cu copilul tau

Orice activitate i se va parea mai amuzanta daca o poate impartasi cu tine. Vorbeste cu el in timp ce va jucati si ajuta-l sa isi dezvolte abilitatile lingvistice.

Sfaturi practice:

 • Introdu jocul atunci cand copilul tau este fericit si odihnit;
 • Opreste-te cand copilul tau s-a plictisit;
 •     Acorda-i sansa sa se joace singur sau cu ceilalti (amandoua tipurile de joc sunt benefice);
 • Lasa-l sa isi aleaga singur activitatile si sa se joace cum vrea (poti sa vii cu sugestii, sa ii prezinti noi optiuni, dar copilul tau ar trebui sa fie cel care decide);

  Jocul inseamna distractie si daca este expert la ceva pana acum, aceea este abilitatea de a se distra.

  Alina Sica
  Redactor Copilul.ro


  •  

   Interpretare simptome

   semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

   Afla acum