Clickmed
programare rapida la medic

Greutatea si inaltimea copilului dupa 1 an

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Am o fetita care are 20 luni si 10,300 kg. La nastere a avut 3 kg. De la 1,3 luni nu mai ia in greutate si nici un cm in lungime. Mananca bine, i-am facut de 6 ori analizele in diferite laboratoare si la scaun si la sange. Toate au iesit bine. Ce credeti ca ar trebui sa fac? Vitaminele sunt o solutie?




Dupa varsta de 1 an, cresterea in greutate si inaltime a copilului nu mai este la fel de accelerata ca si pana acum.

In aceasta perioada cresterea este in medie de 2-3 kg pe an (cu o medie de 200-250g pe luna) dar se poate intampla sa treaca cateva luni fara sa se inregistreze o crestere a greutatii sau a inaltimii.

Acest ritm de crestere depinde de mai multi factori: pe langa alimentatie, mai intervine si activitatea fizica, alaturi de factorul ereditar care se pare ca are un rol foarte important.

Urmarirea ritmului de dezvoltare fizica a copilului mic este utila pentru a depista eventuale tulburari de crestere secundare unei alimentatii necorespunzatoare sau a unor afectiuni care se insotesc de tulburari de crestere si dezvoltare.

Insa greutatea si inaltimea sunt doar niste parametri care pot semnala o problema si nu trebuie facut un scop din ajungerea lor la anumite valori.

Daca alimentatia copilului este corespunzatoare (atat cantitativ, cat si calitativ – respectiv sunt asigurate toate principiile alimentare), daca este sanatos, cu tegumente si mucoase normal colorate, fara tulburari trofice, fara semne sau simptome ale unei afectiuni, este vioi, vesel, cu apetit pastrat, atunci numai o valoare a greutatii la limita inferioara nu poate fi considerata patologica.

Administrarea vitaminelor este in general recomandata in cazul depistarii unor deficiente sau in cazul in care apetitul alimentar este scazut.

In cadrul consultului periodic la medicul de familie/pediatru, acesta, in urma unui examen general al copilului, este in masura sa va sfatuiasca in privinta necesitatii administrarii unor suplimente vitaminice.


Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-



  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum