Coronavirus Update

Dezvoltarea vorbirii la copilul de 1 an

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Baietelul meu are 1 an si 8 luni si nu spune decat cuvinte usoare precum mama, tata, papa, nani, dar fara a lega doua dintre ele. Doctorul pediatru a spus ca la varsta lui deja trebuia sa asocieze cuvintele de genul bebe papa sau mama papa si ne-a dat o trimitere la ORL.
Intre 18-24 de luni, mare parte dintre copii stiu sa pronunte 10-20 de cuvinte reusind sa formeze propozitii simple din trei cuvinte dar inteleg sensul la aproximativ 200 de cuvinte.

Exista insa o mare variabilitate in ceea ce priveste achizitionarea limbajului la copii: sunt copii care incep sa vorbeasca mai tarziu fara ca acest lucru sa fie patologic.

Insa medicul pediatru si parintii  sunt datori sa urmareasca atat dezvoltarea fizica cat si cea psihica si achizionarea limbajului la copil, si in cazul in care este prezenta o intarziere in dezvoltare sa excluda existenta unor conditii patologice.

Astfel in cazul in care se constata o intarziere a vorbirii, in primul rand trebuie investigat daca nu exista o hipoacuzie (surditate); in acest sens se urmareste cum reactioneaza copilul la sunetele din jur, daca raspunde cand este strigat si se efectueaza un consult la medicul specialist ORL.

Daca auzul este normal, trebuie evaluata dezvoltarea neuropsihica a copilului. Astfel este important daca acesta intelege ce i se spune, raspunde la comenzi (daca i se cere sa aduca o jucarie), daca stie sa arate o jucarie cand i se cere, daca raspunde la salut cand i se face „pa-pa”, daca cere prin gesturi diferite obiecte, mancare, ceai sau isi exprima dorintele prin gesturi, daca este atent la ce se intampla in jur, daca priveste persoana care-i vorbeste etc.

O evaluare obiectiva si corecta a dezvoltarii neuro-psihice a copilului poate fi facuta de catre medicul specialist in neuropsihiatrie infantila, care poate exclude atat retardul mental, o afectare neurologica cat si tulburari psihice si de comportament de tipul autismului.

Insa in multe cazuri, intarzierea vorbirii pana la varsta de 2 ani nu este cauzata de  vreo patologie ci mai degraba de o stimulare insuficienta sau de o particularitate a copilului. Astfel unii copii inteleg tot ce li se spune, executa ordinele, reactioneaza corespunzator la ce se intampla din jur dar achizioneaza mai greu limbajul.

Mama si ceilalti membrii ai familiei trebuie sa-i vorbeasca cat mai mult copilului, mama trebuie sa vorbeasca in permamenenta, sa explice ce face in fiecare moment, sa-i numeasca fiecare obiect pe care-l vede fara a-l forta pe copil sa repete si el; de asemenea anturajul altor copii care vorbesc poate fi de ajutor in al stimula sa comunice.

De obicei copiii care au frati mai mari sau cresc impreuna cu alti copii vorbesc mai repede; de asemenea copiii care frecventeaza o colectivitate (cresa, gradinita) achizitioneaza limbajul mai usor. Un ajutor specializat va poate oferi logopedul.


Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum