Coronavirus Update

Cum poate fi ajutat copilul in timpul primului an de viata?

Se poate ajuta promovarea unei dezvoltari sanatoase prin interactiunea cu copilul si  asigurarea unui mediu stimulant si afectuos. De asemenea, trebuie studiate modele de dezvoltare normale. Aceste informatii vor ajuta parintii sa inteleaga schimbarile din viata copilului si sa gaseasca solutii corespunzatoare ca raspuns la aceste modificari.

Se permite copilului sa exploreze in siguranta. Sa se ofere coordonare si limite, dar sa se respecte curiozitatea copilului si abilitatile dobandite. Aceasta va ajuta la dezvoltarea increderii necesare pentru descoperirea noilor aptitudini si pentru o crestere si dezvoltare normala.

Sugarii de obicei progreseaza intr-un mod natural, de la o secventa a unei trepte de dezvoltare la alta, ca de exemplu  de la zambit la chicotit. In timpul primului an se vor observa castiguri in 5 domenii majore:

 • dezvoltarea fizica – este in mod special mai pronuntata in primul an de viata. Majoritatea sugarilor aproape isi tripleaza greutatea pana la aniversarea primului an de viata
 • dezvoltarea cognitiva – sau dezvoltarea abilitatilor de invatare si memorare progreseaza rapid. Sugarii incep devreme sa recunoasca persoanele familiare. Pe masura ce memoria lor se dezvolta, ei realizeaza gradual ca persoanele si obiectele persista chiar daca acestea se afla situate in afara campului vizual, o aptitudine cognitiva denumita permanenta obiectelor. Integrarea senzoriala evolueaza de-a lungul primului an, ceea ce reprezinta procesul prin care creierul copilului incepe sa faca conexiuni intre senzatiile vizuale, gustative, auditive si tactile
 • dezvoltarea emotionala si sociala – incepe prin stabilirea de legaturi stranse intre sugar si parinti si intre sugar si dadaca. Cand este ingrijit intr-un mod afectuos si corespunzator, majoritatea sugarilor incep sa se angreneze si sa comunice cu altii. La 12 luni majoritatea copiilor sunt expresivi si s-au atasat puternic de parinti. Ei experimenteaza de asemenea un anumit grad de anxietate de separare cand parintele este plecat
 • dezvoltarea limbajului – apare impreuna cu dezvoltarea creierului si a sinapselor neuronale. Copiii incep sa comunice prin intermediul diferitelor tipuri de tipete, apoi progreseaza prin bolborosire. La 1 an, copiii sunt capabili sa pronunte cateva cuvinte. Multi copii inteleg cateva cuvinte pana la aceasta varsta si incep sa deduca sensul multor altor cuvinte
 • dezvoltarea senzoriala si motorie – progreseaza prin continuarea cresterii si dezvoltarii creierului, nervilor si muschilor. Pe masura ce miscarile controlate devin mai fine, reflexele arhaice dispar gradual (reflexe prezente la nastere).

  Chiar daca majoritatea copiilor dobandesc anumite deprinderi la o varsta specifica, este important de amintit ca dezvoltarea se produce intr-un ritm individualizat. De asemenea, multi copii tind sa inregistreze un progres intr-un domeniu, ca de exemplu invata sa pronunte "ta-ta", in timp ce alte abilitati, ca de exemplu coordonare motorie nu inregistreaza progrese. Daca copilul prezinta o usoara intarziere in dezvoltarea abilitatilor dintr-un domeniu, aceasta nu constituie neaparat o problema. Totusi, sa se consulte medicul daca apar motive de ingrijorare.

  Copiii nascuti prematuri in mod tipic dobandesc deprinderile mai tardiv decat alti copii de aceiasi varsta. Totusi, ei se incadreaza de obicei in graficul de dezvoltare preconizat pentru varsta lor. De exemplu un sugar nascut mai devreme cu 2 luni, va castiga deprinderile 2 luni mai tarziu decat un copil nascut la termen in aceiasi perioada.

  Sursa: Sfatulmedicului.ro


  •  

   Interpretare simptome

   semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

   Afla acum