Clickmed
programare rapida la medic

Tulburari oculare

Copiii trebuie examinati de un oftalmolog daca au strabism divergent sau convergent, daca au probleme cu invatatul, daca se plang ca ii dor, ii ustura sau isi simt ochii umflati, daca au ochii injectati, daca au frecvent dureri de cap, daca tin cartea prea aproape cand citesc, isi inclina capul intr-o parte cand se uita a atent la ceva sau daca vederea nu este buna la testul cu optometrul efectuat de medicul curant intre 3 si 4 ani. Oricum, daca copilul poate citi lliterele pe ecranul luminos, nu inseamna ca sigur vederea lui este buna. Daca exista simptome de oboseala a ochilor, el trebuie neaparat examinat de specialist.

Conjunctivita poate fi cauzata de variate feluri de infectii si alergii. Majoritatea cazurilor usoare sunt cauzate de virusuri banale care provoaca in acelasi timp si un guturai. Conjunctivita trebuie sa va ridice semne de intrebare mai ales daca nu e acompaniata de guturai.

Este bine sa fie consultat medicul indiferent de aspectul conjunctivitei dar mai ales cand si albul ochilor devine colorat in rosu (injectat) sau exista secretii purulente. Conjunctivitele bacteriene se trateaza cu unguente cu antibiotic si picaturi recomandate de medic. Conjunctivita este o boala contagioasa. Preventia extensiei bolii se poate face daca copilul se spala pe maini de fiecare data inainte de a duce mana la ochi.

Miopia este cea mai comuna afectare a vederii care are un impact negativ asupra performantelor scolare. Copilul nu vede decat de aproape. Apare foarte adesea intre 6-10 ani. Se poate instala rapid, asa ca nu trebuie ignorate semnele ei (tinutul cartii aproape de ochi la citit, dificultati in a urmnari ce se scrie pe tabla) doar pentru ca in urma cu cu cateva luni vederea copilului era buna.

Ulciorul este o infectie a foliculului pilos de la nivelul genelor, asemanator cu un furuncul. Este cauzat de germeni banali, care prin frecarea ochilor ajung la baza firelor de par care formeaza genele.

De obicei, ulciorul colecteaza si la un moment dat se sparge. Medicul poate prescrie un unguent care sa ajute la vindecare si sa impiedice raspandirea infectiei. Jena provocata de ulcior e usurata daca se aplica deasupra tampoane inmuiate in apa calda si, astfel, sunt grabite colectarile si eliminarea puroiului. Principala problema in cazul unui ulcior este ca adesea apar inca cateva (succesiv) dupa el, deoarece atunci cand se sparg germenii se raspandesc la alte fire de par. Din acest motiv copilul nu trebuie sa se atinga sau sa-si frece ochii atunci cand ulciorul a colectat si s-a spart.

Adultii care au ulcioare trebuie sa se spele cu grija pe maini (cu apa si sapun) inainte de a manipula un copil sau obiecte care ajung sa fie atinse de acesta, pentru a se preveni raspandirea germenilor.

Copiii trebuie examinati de un oftalmolog daca au strabism divergent sau convergent, daca au probleme cu invatatul, daca se plang ca ii dor, ii ustura sau isi simt ochii umflati, daca au ochii injectati, daca au frecvent dureri de cap, daca tin cartea prea aproape cand citesc, isi inclina capul intr-o parte cand se uita a atent la ceva sau daca vederea nu este buna la testul cu optometrul efectuat de medicul curant intre 3 si 4 ani. Oricum, daca copilul poate citi literele pe ecranul luminos, nu inseamna ca sigur vederea lui este buna. Daca exista simptome de oboseala a ochilor, el trebuie neaparat examinat de specialist.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum