Clickmed
programare rapida la medic

Tanantii


Acestia, numiti si polifenoli, se afla la originea gustului usor amar si astringent al ceaiurilor verde si negru. Numele provine de la efectul lor astringent asupra pielii.

Substantele tanante sunt larg raspandite in regnul vegetal; prin gustul lor amar ele protejeaza plantele de lacomia ierbivorelor, dar, in acelasi timp le apara de bacterii si micoze.

Prin fermentatia ceaiului negru, mai mult de jumatate din cantitatea de tananti din frunze se descompune, formandu-se numeroase substante aromate si uleiuri eterice. De aceea, ceaiul negru contine ceva mai putini tananti decat ceaiul verde.

In parte se poate recunoaste si dupa gust daca un anumit ceai contine o cantitate mai mica sau mai mare de tananti: sortimentele cu foarte putini tananti au un gust pronuntat de fructe si flori.

Cu cat infuzarea dureaza mai mult, cu atat ceaiul va contine mai multe substante tanante, si va avea un efect calmant mai pronuntat, intrucat tanantii sunt o contrapondere a cofeinei excitante.

Gustul mai amar al ceaiului verde fata de cel negru este doar o problema de obisnuinta, caci aroma lui usor amaruie nu este in nici un caz neplacuta.

Consumul regulat de ceai verde duce la o sensibilizare rapida a papilelor gustative, putand fi astfel percepute nuante de gust mai subtile decat la inceput.

Substantele tanante mai au apoi si o sumedenie de virtuti curative: previn cancerul, combat bacteriile si virusii, reduc riscul de infarct si arterioscleroza. De asemenea, ele calmeaza mucoasele stomacului si intestinelor in inflamatiile de origine nervoasa.

Utilizate extern, ele ingrijesc si protejeaza pielea. In inflamatiile de origine bacteriana ale vezicii si ale gatului, in caz de lipsa a poftei de mancare sau de diaree, se poate folosi cu bune rezultate un ceai bogat in substante tanante.

Daca infuzia de ceai se prepara cu apa dura, bogata in calcar, substantele tanante se asociaza cu calcarul in niste compusi stabili, raspunzatori de „depunerile“ tipice de pe cestile de ceai. Acesti compusi nu sunt in nici un caz nocivi si nici nu afecteaza gustul ceaiului.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum