Clickmed
programare rapida la medic

Suplimente alimentare pentru raceala?

Mitul nr. 6: Suplimentele alimentare precum zincul, vitamina C sau echinaceea pot ameliora simptomele racelii.

Multi oameni sustin ca, daca iau vitamina C sau un comprimat care contine zinc sau echinaceea pentru imunitate, dispar si cele mai mici simptome ale racelii.

Exista pareri care atesta eficienta acestor tratamente si pareri care o infirma. Au aparut o multitudine de suplimente care sporesc imunitatea pe baza de plante sau vitamina C, dar faptul ca sunt foarte cunoscute si folosite de multi nu inseamna neaparat ca sunt eficiente. Unele pot fi chiar daunatoare, de exemplu planta chinezeasca ma huang, cunoscuta ca efedrina, este folosita ca decongestiv, dar poate da numeroase efecte adverse precum: hipertensiune arteriala, extrasistole, infarct si atac de cord.

Zincul

Unele studii au demostrat ca zincul este aproape un placebo, altele ca ar reduce simptomele racelii. Insa zincul poate da si efecte adverse: pierderea definitiva a mirosului prin folosirea unor preparate precum picaturile de nas sau intoxicatie in administrarea sa pe termen lung.

Vitamina C

Vitamina C este cunoscuta de foarte mult timp drept un tratament eficient pentru raceala. In realitate, efectul terapeutic al vitaminei C este foarte mic, chiar si la o doza de 200 mg pe zi. Efectele adverse sunt minore: diaree si durere gastrica. Vitamina este solubila in apa si astfel nu este depozitata de organism, deci nu e toxica.

Echinaceea

Atunci cand vine vorba de planta echinaceea avem, de asemenea, de-a face cu un subiect controversat. Unele studii arata ca nu prezinta nici un beneficiu, altele din contra spun ca ar reduce severitatea si durata racelii daca este luata la debutul bolii. De fapt, echinaceea este eficienta atunci cand este luata preventiv, aceasta scade frecventa racelilor intr-un an cu pana la 58%.

Mitul nr.7: Copiii care merg la crese sau gradinite racesc mai usor.

Este adevarat faptul ca in primul an in care un copil este dus la gardinita raceste mai mult si mai repede decat un copil tinut acasa. Insa frecventa racelilor va scadea in urmatorii ani de mers la gradinita. Expunerea timpurie la germeni poate avea si beneficii pe termen lung. Astfel, prescolarii vor raci mai rar mai tarziu (pana la varsta de 13 ani), deorece si-au construit imunitatea fata de multe virusuri frecvente.

Mitul nr. 8: Respiratia aceluiasi aer cu o persoana bolnava este cea mai sigura cale de a lua o raceala.

Este adevarat ca virusurile se transmit pe cale aerogena, in special cand o persoana tuseste sau stanuta, dar acesta nu este singurul mod in care cineva poate lua o raceala. Virusurile se gasesc si pe tegumente. De aceea, la simpla atingere a unui obiect infestat care intra apoi in contact cu o mucoasa, conjunctiva sau cai respiratorii pot intra in organism. Multe virusuri traiesc pana la 3 ore pe piele sau alte suprafete.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum