Clickmed
programare rapida la medic

Substantele minerale si oligoelementele


Substantele minerale si oligoelementele sunt componente ale alimentelor necesare vietii. Corpul are nevoie de ele pentru numeroase reactii metabolice.

Un deficit de minerale si oligoelemente duce mai devreme sau mai tarziu la dereglari functionale, iar pe termen lung la boala.

Ceaiul este alimentul cu cel mai mare continut de fluor, in frunte situandu-se ceaiul verde Gunpowder. Doua pana la patru cesti de ceai verde acopera necesarul zilnic de fluor al unui om, circa un miligram.

Fluorul inhiba bacteriile care ataca smaltul dintilor si in felul acesta protejeaza de carii. In urma a numeroase studii s-a constatat ca oamenii care consuma regulat ceai verde au dinti mai sanatosi decat altii.

Calciul si manganul, elemente care se gasesc si ele in ceaiul verde, asigura rezistenta si stabilitatea oaselor, actionand astfel pentru prevenirea osteoporozei. Daca se foloseste un filtru de apa la prepararea ceaiului, se pierde si calciul din apa.

Printr-o alimentatie bogata in produse lactate, acest neajuns poate fi compensat fara probleme. Manganul participa si el in numeroase reactii metabolice importante din corpul omenesc. El imbunatateste fixarea calciului si ajuta la formarea tesutului conjunctiv si la arderea grasimilor. De aceea, el are un rol important in formarea factorilor coagulanti ai sangelui.

Ceaiul verde mai furnizeaza si fier, un oligoelement care asigura transportul oxigenului de catre globulele rosii. In timpul sarcinii, dupa pierderi mari de sange si in regimurile vegetariene severe, este nevoie de cantitati mai mari din acest oligoelement decat de obicei.

In combinatie cu vitamina C din ceaiul verde, fierul poate fi foarte bine asimilat de organism. Ceaiul negru, in schimb, daca este baut in timpul mesei poate afecta considerabil metabolizarea fierului.

Ceaiul verde contine si cantitati insemnate de potasiu. Ca o contrapondere a sodiului, acest element este important pentru metabolismul celular si pentru creier, avand efecte benefice asupra nervilor.

In afara de acestea, el favorizeaza eliminarea toxinelor si purificarea corpului si elimina stresul. Ceaiul verde este foarte sarac in sodiu, fiind de aceea ideal pentru prevenirea, sau tratarea, hipertensiunii arteriale.

Urmatorii componenti ai ceaiului verde fac parte din asa-numitele substante vegetale secundare. Unele dintre acestea au fost puse in evidenta in urma cercetarilor intensive din ultimi zece ani. Se constatase inca de mult ca vitaminele si mineralele luate izolat (sub forma de tablete sau praf) nu sunt la fel de bine asimilate de organism ca in cazul in care substantele sunt preluate din alimentele naturale, de exemplu fructe sau legume.

O serie de analize au aratat ca, pentru a fi folosite optim de organism, vitaminele si mineralele trebuie sa fie legate de alte substante, care nu sunt necesare vietii. Pe acestea din urma celulele vegetale le furnizeaza in cantitati naturale si echilibrate; de aceea este atat de important sa consumam zilnic o cantitate suficienta de alimente intr-o stare cat mai apropiata de cea naturala.

Ca o recomandare generala, este indicat sa mancam de cinci ori pe zi cate o portie de fructe, legume sau salata, pentru a ne asigura necesarul de substante vegetale secundare si a ne mari astfel speranta de viata.

Ceaiul verde este si el bogat in aceste substante, putand contribui intr-un mod simplu si placut la diminuarea riscurilor pentru sanatate. Substantele vegetale secundare favorizeaza digestia, previn cancerul, combat inflamatiile, regularizeaza tensiunea arteriala, glicemia si nivelul colesterolului si incetinesc procesul de imbatranire a celulelor.

Cele mai importante substante vegetale secundare din componenta ceaiului verde sunt: tanantii, EGCG (galatul de epigalocatechina), flavonele, uleiurile eterice si saponinele.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum