Clickmed
programare rapida la medic

Raceala la copii, mituri si explicatiile lor

Orice copil este predispus racelilor de mai multe ori pe an, mai ales atunci cand este inconjurat de rude sau prieteni bolnavi, care imprastie germeni in jurul lor.

Raceala la copii, mituri si explicatiile lor



Odata cu instalarea racelii, copilasul tau va respira mai greu, va stranuta si va avea o stare mai proasta. Din pacate nu-ti poti feri in totalitate copilul de germeni, poti insa separa adevarul de mituri. Astfel, vei castiga timp si vei reduce solicitarea psihica.

Mitul nr. 1: Medicamentele care se pot elibera in mod normal fara prescriptie medicala pentru adulti sunt eficiente in racelile copilului. Un studiu din 2007 arata ca mierea este un bun inlocuitor al siropului de tuse pentru copiii peste 2 ani.

Tratamentul copiilor este diferit de cel al adultilor. In unele cazuri, medicamentele pentru adulti pot avea o concentratie necorespunzatoare pentru un copil sau chiar pot avea dimensiuni prea mari, care pot provoca inecul copilului.

Supradozajul cu medicamente poate creste frecventa batailor inimii, poate provoca convulsii si chiar decesul. Asa ca verifica fiecare medicament, doza si administrare, inainte sa-l dai copilului tau.

Cum se poate produce un supradozaj?

De obicei, acest lucru se intampla atunci cand cei mici nu sunt supravegheati. Ei pot inghiti pastile periculoase, care sunt la indemana lor. De aceea, aceste medicamente trebuie tinute in recipiente care nu pot fi deschise de ei.

O alta problema de supradozaj apare atunci cand prea multe persoane ii administreaza copilului medicamente (de exemplu un parinte si bona). Ce e de facut? Asigura-te ca ambele persoane cunosc de cate ori trebuie luat medicamentul pe zi si in ce doza si poti chiar sa faci un orar al dozelor pe zi, in care sa bifati dupa fiecare administrare.

Copilul poate primi medicamente care sa aiba aceeasi substanta de baza. De aceea, citeste prospectul si nu administra copilului tau doua medicamente care au aceesi actiune. Acest lucru se aplica in general in cazul: expectorantelor, antihistaminicelor, ibuprofenului (Nurofen) si antitusivelor.

Cand e vorba de siropuri sau suspensii, se poate gresi foarte usor doza pentru un copil. Trebuie folosit neaparat un dispozitiv gradat pentru masurarea dozei corecte. Acestea vin, de obicei, impreuna cu medicamentul.

Mitul nr.2: Antibioticele sunt bune in orice fel de raceala sau gripa.

Sa tratezi o raceala cu antibiotic e ca si cum ai folosi picaturi de nas pentru o infectie a unei unghii. Aceasta pentru ca antibioticele omoara bacterii, nu virusuri, care dau de obicei raceli si gripa.

Astfel, unii parinti administreaza gresit copiilor lor antibiotice pentru a grabi insanatosirea. Efectele adverse vor fi semnificative: diaree si crampe intestinale. Se mai poate intampla ca organismul copilului sa dezvolte o rezistenta la antibiotice, iar in momentul unei infectii bacteriene, tratamentul sa nu functioneze. Antibioticele se pot administra doar in cazul in care raceala se complica bacterian, cum ar fi in: otita medie, bronsita sau pneumonie.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum