Clickmed
programare rapida la medic

Otitele

Infectiile urechii (otitele) sunt foarte frecvente la copii. Unii copii prezinta inflamatii si la nivelul urechilor in timpul majoritatii racelilor, iar altii niciodata. Otitele apar mai des in primii ani de viata, la aceasta varsta existand o usoara inflamatie a urechii in majoritatea racelilor care poate insa sa evolueze.

Infectia urechii se localizeata de regula la nivelul urechii medii si poate fi produsa de o bacterie sau de un virus. Urechea medie este o camera situata in spatele timpanului care face legatura cu faringele posterior prin intermediul trompei lui Eustachio. Daca trompa este blocata din cauza mucusului prezent in exces sau unei adenopatii, fluidul nu va inaita, ci va fi drenat si se va acumula in urechea medie. Bacteriile si virusurile trec retrograd, din faringele posterior in trompa si pot infecta lichidul acumulat in urechea medie. Secretia devine astfel purulenta si apare durerea. De obicei, urechea nu devine atat de inflamata incat sa se produca durere decat dupa ce raceala a trecut de cateva zile. Copilul peste 2 ani va poate spune ce il doare, cel mai micut insa poate doar sa isi arate mereu urechea sau sa tipe ascutit, timp de cateva ore in sir. Febra poate aparea sau nu. Ori de cate ori copilul dumneavoastra are o durere in ureche contactatati imediat medicul, mai ales daca exista si febra. Antibioticele au un efect mai bun daca sunt administrate din stadiul incipient al boli.

Daca medicul nu poate examina copilul decat dupa cateva ore, ce puteti face pentru a-i diminua durerea? Pozitia culcat agraveaza durerea, asadar tineti copilul cu capul ridicat Caldura aplicata local (sticla cu apa calda, prosop incalzit) il poate ajuta, dar fiti atenta sa nu ii provocati arsuri. Paracetamolul si ibuprofenul usureaza in anumita masura durerea. Puteti folosi o solutie uleioasa calduta cu care sa faceti instilatii in ureche. Ce il va ajuta si, daca aveti la indemana, un preparat contra tusei continand codeina in doza pe care medicul a mai prescris-o anterior pentru copil (excesul poate fi toxic). Codeina amelioreaza tusea. Nu administrati mai mult de o doza din preparatul respectiv fara avizul medicului. Daca durerea este severa, puteti combina aceste remedii.

Se intampla uneori ca timpanul sa se perforeze foarte devreme in evolutia unei otite, drenandu-se un puroi subtire. Puteti, uneori, sa descoperiti dimineata pe perna, fara ca sa se fi plans copilul de dureri si febra. Totusi, de obicei timpanele se perforeaza dupa ce puroiul s-a acumulat timp de cateva zile, in care copilul a prezentat febra si dureri. Timpanul se vindeca singur in cateva zile si nu necesita alte interventii. Indiferent de situatie, daca exista scurgeri din urechea copilului, trebuie chemat imediat medicul. Pana la sosirea acestuia, se curata puroiul din ureche cu putina vata, se spala partea exteriora a urechii de puroi cu vata inmuiata in apa calduta (Atentie! Apa nu trebuie sa intre in conductul ilitiv!) si se pune un dop de vata in ureche ca sa se absoarba puroiul.

Unii copii prezinta otite repetate in primul an de viata, cu acumulare de lichid in spatele timpanului. Exista trei situatii in care medicul poate interveni, in functie si de gradul in care este afectata functia auditiva, in primul rand poate prescrie un antibiotic ce va administra regulat timp de o luna. Scopul este de a preveni suprainfectia lichidului acumulat in urechea medie. In al doilea rand, in context alergic, pot aparea infectii ale fluidiilui din urechea medie, iar in al treilea rand copilul va fi indrumat catre un specialist care va introduce un tub de plastic de mici dimensiuni in membrana timpanului permitand egalizarea presiunii intre urechea interna si cea externa si scazand astfel riscul acumularii de lichid, a suprainfectiei si permitand recuperarea functiei auditive.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum