Clickmed
programare rapida la medic

Meningita la copil

Ce este meningita? Meningita este o inflamatie a meningelui (ansamblu de membrane ce invelesc si protejeaza creierul si maduva spinarii) cu etiologie virala  (meningita aseptica) sau bacteriana. La nou-nascutii pana in doua luni poarta numele de meningita neonatala. Meningita virala, cat si cea bacteriana pot avea forme foarte severe. La sugari si copiii mici, cea de tip viral se manifesta mai usor si deseori se remite in maxim 10 zile, pe cand cea bacteriana se instaleaza brusc insotita  de complicatii.
Majoritatea virusurilor ce cauzeaza meningita la copil fac parte din clasa enterovirusurilor –de exemplu virusul Coxsackie responsabil pentru boli ale mainilor, picioarelor si ale mucoasei bucale, poate provoca si el meningita. Alte virusuri precum Herpes simplex sunt implicate de asemenea in etiologia meningitei virale, cat si unele bacterii cum ar fi : streptococul de grup B sau Haemophilus influenzae tipul B.

Meningita la copil



Care sunt sansele ca febra copilului meu sa fie cauzata de meningita?
Putine, insa daca ti se pare ca ar putea fi meningita,este indicat sa te prezinti cat mai rapid la medicul specialist. Centrele de profilaxie si tratament din Statele Unite estimeaza ca anual se interneaza  intre 1400 si 2800 de copii si adulti cu diagnosticul de meningita bacteriana. Dintre acestia 30% sunt adolescenti si tineri iar 16% copii sub 1 an ,insa boala se poate manifesta la orice varsta.

Care sunt simptomele?
Simptomatologia nu e intotdeauna elocventa pentru boala, deoarece nu are o ordine prestabilita de aparitie si este diferita de la caz la caz,in schimb  vom urmari urmatoarele semne clinice: febra, redoarea cefei, durere de cap si fotofobie.

In cazul in care copilul tau are meningita pe langa aceste semne, va deveni neobisnuit de agitat sau din contra somnolent cu scaderea apetitului. Nu sunt excluse voma, diareea ,iritatia cutanata si aparitia unor pete palide sau cianotice pe piele.

Pot fi insotite de greutate in respiratie pana la crize respiratorii.
O simpla metoda de testare a iritatiei menigeale se poate face astfel: roaga-ti copilul sa aduca barbia in piept; daca miscarea este impiedicata de contactura musculara sau de aparitia durerii ,poate fi considerat un semnal de alarma in aparitia meningitei si este obligatorie prezentarea de urgenta la medic.

Descoperirea la timp a bolii este cruciala si orice intarziere poate avea repercursiuni care pot pune in pericol viata copilului tau: surditate, retardul mental si chiar moartea.

Cat de severa poate fi meningita la copil?
Deoarece simptomele formei virale se asemana foarte mult cu ale celei bacteriene, numai medicul poate da un pronostic. Printre investigatiile care se vor face in spital se numara punctia lombara, numita si punctie spinala.

Este o metoda noninvaziva de diagnosticare ,insa nu foarte placuta. Copilul trebuie asezat culcat intr-o parte, asemenea pozitiei fetale, cu genunchii indoiti la piept si trebuie tinut nemiscat pana cand acul patrunde in zona lombara.

Pentru reducerea durerii ,medicul poate opta pentru o anestezie locala, apoi se introduce un mic ac de punctie intre doua vertebre alaturate prin care se va recolta lichid cefalorahidian pentru analizele de laborator.

Se va face in acelasi loc ca si  rahianestezia  utilizata in timpul travaliului. Alte investigatii paraclinice necesare sunt hemograma si proba de urina. Medicul se va pronunta abia dupa sosirea rezultatelor lichidului cefalorahidian cand va putea pune diagnosticul diferential de meningita  virala sau bacteriana (precum si recunosterea bacteriei implicate).

Diagnosticul complet va fi intocmit in 72 de ore insa de obicei un  raport preliminar este cunoscut din primele 24 -48 de ore. In marea majoritate a cazurilor de urgenta, cand copilul tau este intr-o stare critica, medicul nu va mai astepta sosirea analizelor si va incepe imediat tratamentul.

Daca rezultatul este negativ cel mai probabil, meningita este de etiologie virala in consecinta tratamentul va fi oprit.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum