Clickmed
programare rapida la medic

Infectiile tractului respirator superior (Racelile)

Numarul racelilor pe care un copil le poate avea este de10 ori mai mare decat numarul tuturor celorlalte boli luate la un loc. Mecanismul lor patogenic este doar partial inteles in acest moment. Se pare ca sunt provocate de o gama variata de virusuri, atat de mici incat nu se vad la microscopul optic. Se crede ca exista mai mult de doua sute de virusuri care pot produce un episod banal de raceala. Daca nu se intampla nimic neobisnuit, raceala trece in 3 pana la 10 zile.

Raceala virala duce la scaderea rezistentei organismului, in special la nivelul mucoasei nazale si faringiene, iar germenii care produc boli mai severe (streptococul, pneumococul si Haernophilus influenzae) trec la actiune. In acest caz, ei sunt denumiti invadatori secundari si pot declansa singuri imbolnaviri in alte circumstante. Adesea, ei se gasesc in mod normal la nivelul mucoasei nazale si faringiene, dar nu au actiune nociva datorita barierelor naturale de protectie a organismului. Cand rezistenta organismului e scazuta, ei au sansa sa se multiplice si sa invadeze tesuturile, ducand la aparitia pneumoniei, infectiilor urechii sau sinuzitelor.

Cel mai bun mod de a va feri de raceala este sa evitati contactul direct, fizic cu cineva care este bolnav de guturai.

Raceala la sugari. In primul an de viata exista toate sansele ca guturaiul la sugar sa aiba o forma usoara. La inceput, copilul poate stranuta, apoi va prezenta rinoree si obstructie nazala. S-ar putea sa si tuseasca un pic. Foarte rar apare febra. Cand nasul e infundat cu secretii abundente, ati dori sa-l puteti sufla dumneavoastra in locul lui, dar el nu pare deranjat. In schimb, faptul ca nu poate respira il face pe copil sa se agite cu disperare, refuzand chiar sa suga uneori.

Obstructia nazala se poate rezolva aspirand mucusul cu pompitele speciale de cauciuc. Strangeti para de cauciuc, introduceti varful cu delicatete in nara sugarului si dati drumul la para. Puteti pune una-doua picaturi de apa sarata in nara infundata inainte de a incepe operatiunea descrisa anterior. Tineti minte ca mucoasa nazala a sugarului este foarte sensibila asa ca este bine sa nu o traumatizati si nici sa nu exagerati cu operatiunea de degajare a obstructiei nazale. Limitati-va la perioada care precede masa si respectiv somnul.

Umezirea atmosferei din camera ajuta uneori ia prevenirea obstructiei nazale. Daca obstructia e severa, medicul poate prescrie instilatii pentru nas adecvate (inainte de supt) sau administrarea unor medicamente pe gura care sa fie administrate inaintea suptului. Sugarul nu isi pierde de obicei pofta de mancare, iar raceala se termina in maxim o saptamana. Este posibil (mai rar) sa dureze mai mult fara sa apara complicatii. Daca au trecut 2 saptamani si simptomele persista, trebuie sa chemati medicul.

Evident, guturaiul la sugar poate lua si forme grave, degenerand in otite, sinuzite si alte complicatii. In cursul bolii sugarul poate prezenta un episod febril ce poate indica o infectie bacteriana secundara. Daca apare tuse frecventa sau suieratoare, copilul trebuie neaparat examinat de medic, chiar daca nu are febra. Aceeasi regula se aplica si daca starea generala e alterata, copilul aratand bolnav in timpul unei raceli banale. Cu alte cuvinte, un sugar poate fi grav bolnav fara a avea febra, mai ales in primele 2-3 luni de viata, in aceste luni rezistenta la infectii este foarte scazuta. Daca apare un episod febril va trebui supus atentiei medicului.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum