Clickmed
programare rapida la medic

Herpes Simplex

Infectiile cu herpes simplex sunt prezente peste tot in lume. Peste 90% din adulti prezinta semne ale virusului HSV-1 in stare latenta. Infectiile cu virusul HSV-2 se gasesc in procent foarte scazut, in general la persoanele active sexual care folosesc putina protectie, sau chiar deloc.

Infectiile cu herpes simplex cauzeaza rani in jurul gurii si se transmit de la o persoana la alta prin contact direct sau prin intermediul salivei.

In perioada primara, pe buze si in interiorul gurii se formeaza basici, gingiile devin rosii si inflamate, iar limba poate capata o culoare albicioasa la suprafata.

Alte simptome includ febra, dureri de muschi, dificultati in a manca, o stare generala de iritabilitate sau ganglioni umflati. Aceste simptome pot dura de la 3 zile la doua saptamani.

Dupa ce aceasta prima faza scade in intensitate virusul tip 1 (HSV-1) intra in stare latenta, intr-unul din nervii apropiati, pana la reactivare.

Reactivarea virusului depinde de mai multi factori: o perioada de stres, expunere la soare, schimbari hormonale in timpul sarcinii, perioade menstruale, extractia unui dinte, etc. HSV-1 poate cauza infectii grave ale sistemului nervos.

Infectiile cu herpes genital sunt datorate virusului tip 2 (HSV-2) si apar cu precadere la persoanele active sexual. HSV-2 se poate transmite prin contact intim.

Simptomele incep cu o durere, sensibilitate sau mancarime in zona genitala si sunt insotite de febra, dureri de cap si de o stare generala de rau. Alt simptom al herpesului genital este senzatia de durere sau arsura din timpul urinarii.

Asemenea virusului tip 1, HSV-2 poate intra in stare latenta in nervii apropiati. HSV-2 poate fi transmis de la mama la nou-nascut in timpul nasterii si poate cauza probleme pe creier.

Amandoi virusii herpes simplex, HSV-1 si HSV-2, sunt contagiosi si pot fi transmisi de la o persoana la alta prin contact cu zona infectata. HSV-1 poate fi transmis prin intermediul salivei, iar HSV-2 prin urina si lichidele genitale. Este important de stiut ca un procent al persoanelor infectate, fie cu virusul tip 1 sau 2, nu prezinta simptomele unei infectii herpes simplex active. Femeile gravide infectate cu HSV-2 pot transmite virusul nou-nascutului la nastere.

Infectiile cu herpes simplex pot fi prevenite prin evitarea contactului cu o persoana infectata. Tineti tacamurile si paharele copilului bolnav separat de ale celorlati membrii ai familiei si spalati-le temeinic dupa fiecare folosire. Persoanele active sexual trebuie sa foloseasca prezervativul in timpul contactului sexual, desi acest lucru nu elimina pe deplin riscul raspandirii virusului. Femeile gravide care au avut herpes genital in trecut trebuie sa consulte medicul inainte de nastere.

Perioada medie de incubatie este de 6-8 zile.

Infectiile de tip HSV-1 dureaza pana la o saptamana. Simptomele virusului de tip HSV-2 sunt de obicei mai grave in primele 5 zile.

Pentru a reduce discomfortul cauzat de herpes, dati-i copilului lichide reci. Sunt recomandate sucurile de mere, struguri, etc deoarece acestea nu irita zonele din jurul gurii precum o fac cele acide, de portocale, lamaie, etc. Unii copii descopera ca aplicand un cub de gheata direct pe zona infectata ajuta uneori in diminuarea durerii. Reamintim a nu se folosi aspirina in cazurile infectiilor virale, deoarece aceasta este asociata cu sindromul Reye. Pentru a trata herpesul genital la domiciliu se recomanda bai calde cat mai dese. Doctorul poate prescrie un medicament antiviral pentru tratarea herpesului genital, fie sub forma de crema sau pastile.

Cand sa chemam doctorul?
Chemati doctorul atunci cand copilul prezinta rani sau basici in jurul gurii, febra, ganglioni umflati sau dificultati in a manca datorate ranilor. Herpesul genital la copii sugereaza faptul ca infectia a fost transmisa pe cale abuziva (abuz sexual). Aceasta posibilitate trebuie luata in considerare si discutata cu doctorul copilului.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum