Clickmed
programare rapida la medic

Gripa (influenza)

Gripa este produsa de un virus respirator care poate fi de 3 tipuri: A, B si C. Epidemiile obisnuite sunt cauzate de virusurile A si B. Fiecare are diferite subgrupe sau tulpini. Asa se explica de ce in fiecare an, virusul care produce majoritatea imbolnavirilor de gripa este usor diferit. Indivizii cu mare risc pentru gripe serioase sau complicate pot sa faca gripa in fiecare an.

a) cresterea brusca a temperaturii, de obicei peste 38,3° C;
b) la copilul rnic febra se insoteste de varsaturi, iar la copilul mare de tremuraturi ("frison");
c) oboseala adanca si sfarseala;
d) dureri musculare ("mialgii");
e) tusea seaca.

Dupa cateva zile aceste simptome se accentueaza. Se adauga dureri de gat, nas infundat, iar tusea devine continua, chinuitoare. Gripa poate dura o saptamana sau mai mult. Un copil care are o "raceala" simpla, banala are febra mai mica, scurgere nazala, tuseste rar si are o stare generala mai buna. Copiii cu gripa, ca si adultii se simt, de obicei, mult mai rau si au o stare generala mizerabila.

Gripa se raspandeste de la persoana la persoana, prin contact direct, prin particule eliminate prin aer (tuse, convorbire apropiata, obiecte contaminate cu virus, prin intermediul secretiilor nazale).

La izbucnirea unei epidemii de gripa, de obicei in lunile de iarna, raspandirea este foarte rapida printre scolari si de varsta prescolara. Virusul este transmis in primele zile de boala. La copiii care nu sufera de alte boli nu apar complicatii serioase. Rareori se pot produce secundar infectii ale urechilor (febra, dureri locale) sau pneumonii (tuse frecventa, febra persistenta, alterarea starii generale). In astfel de cazuri trebuie chemat medicul. Foarte rar poate sa apara o complicatie grava (sindromul Reye), care insa este favorizat de administrarea in doze mari de aspirina.

In momentul in care copilul nu se simte bine se recomanda repaus la pat, administrarea de multe lichide (ceai de tei, compoturi, suc de fructe, supa, lapte diluat), mese dese si usoare, camera aerisita. Se combate febra cu Paracetamol (supozitoare, siropuri sau tablete) in functie de varsta copilului, vitamina C in doza mai mare si se pun picaturi in nas cu ser fiziologic. Se combate tusea cu antitusivele ce se pot da la varsta copilului bolnav. Nu se da aspirina!

a) Nu se saruta copilul pe gura sau in jurul gurii;
b) copilul trebuie invatat sa foloseasca o batista curata cand tuseste sau stranuta;
c) toti cei ce vin in contact cu copilul se spala pe maini inainte si dupa ingrijirile date;
d) obiectele personale ale copilului bolnav se spala cu apa fierbinte si sapun;
e) paharele, periuta de dinti si prosoapele sunt individuale.

Exista vaccinuri contra gripei: vaccinurile recomandate de medici si institutiile de sanatate sunt considerate sigure, eficace si cu efecte secundare mici. De stiut insa ca marea majoritate a copiilor tolereaza destul de bine gripa. Grupele de copii cu varsta de peste 6 luni, cu risc, includ pe cei suferinzi de: boli pulmonare cronice, boli de inima, diabet, boli renale cronice, SIDA simptomatica, bolnavi ce primesc tratamente prelungite cu aspirina (artrita reumatoida).


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum