Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Diferenta dintre raceala si gripa

Mitul nr. 3: Nu exista diferenta intre raceala si gripa.

Simptomatologia este asemanatoare si la gripa si la raceala. Diferentele sunt ca gripa se poate complica deseori cu pneumonie, iar cauza este diferita: gripa este produsa de un virus, iar raceala de o bacterie. De aceea, si tratamentul sau profilaxia este diferita: afectiunile produse de virusuri sunt prevenite cu ajutorul vaccinurilor, iar tratamentul necesar afectiunilor produse de bacterii, cu ajutorul antibioticelor.

Tratamentul gripei trebuie inceput din stadiul incipient al bolii, prin administrare de medicamente antivirale, grabind vindecarea cu cateva zile.

Cum diferentiem o raceala de gripa?

• Racelile apar lent. Primele semne sunt: durerea in gat, stranutul si rinoreea cu secretie limpede care poate deveni gri, galbena sau verde in saptamanile urmatoare. Alte simptome care mai pot aparea sunt: tusea, dureri usoare de cap, ochi congestionati, somnolenta si senzatia de nas infundat.

• In comparatie cu raceala, gripa are un debut insidios. Primele simptome sunt alarmante deoarece copilul se simte slabit, nu are pofta de mancare si este mai tot timpul obosit. Pot aparea tusea seaca, rinoree, frisoane, dureri in gat, inflamarea amigdalelor si dureri mari de cap. La nou-nascut si sugar, gripa poate da si dureri abdominale, diaree si voma.

• Daca febra scade repede si copilul se simte mai bine in cateva zile, probabil a fost vorba de o raceala, insa daca simptomele persista si dupa scaderea febrei, avem de-a face cu o gripa.

Daca nu esti sigura daca este vorba de o raceala sau o gripa, te poti adresa medicului pentru mai multe informatii si analize suplimentare.

Mitul nr. 4: Este obligatoriu sa te prezinti la medic daca observi semne de raceala ale copilului tau.

Daca este doar o raceala si nimic mai serios, este bine sa tii copilul in casa. Tratamentul se poate face si la domiciliu, astfel eviti ca el sa intre in contact cu alti germeni din exterior. Se recomanda sa te prezinti la medic in cazul in care observi unele complicatii ale racelii sau daca ai un copil sub 3 luni si este prima lui raceala.

Mitul nr 5: Vaccinarea antigripala este mai importanta la adulti decat la copii.

Vaccinarea antigripala este la fel de importanta la adulti, cat si la copii. Ea se face anual incepand de la varsta de 6 luni, preferabil in lunile octombrie sau noiembrie pentru ca imunizarea sa aiba efect in perioada de epidemie.

Copiii sub 5 ani sunt mult mai susceptibili la raceli, datorita complicatiilor pe care le pot dezvolta, cum ar fi pneumonia. Vaccinul antigripal trebuie facut si membrilor familiei, ingrijitori ai casei sau bone care intra in contact cu copiii.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum