Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cura de o zi cu sucuri de citrice

Elementele de baza ale acestei cure:

Frecventa acestei cure este de o zi pe saptamana. Momentul anului in care se face aceasta cura este sfarsitul iernii si inceputul primaverii, cand citricele apar pe pietele noastre in cantitati mari, fiind singurele fructe proaspete accesibile.

Durata curei este de 24 de ore, de la ora 0 la ora 24. In mod exceptional, la persoanele lipsite de vitalitate, dar care vor sa urmeze aceasta cura, se va bea aceeasi cantitate de sucuri, dar intr-o perioada de timp mai scurta - de la ora 0 la ora 18.

Revenirea se face identic cu cea descrisa la postul negru, iar regimul alimentar va fi pe cat posibil "curatat" de daunatorii alimentari clasici.

Ingredientele folosite
Se folosesc lamai, portocale, grepfruit, mandarine (pe cat posibil netratate chimic).

Ca indulcitor se foloseste mierea. Gusturile sucurilor folosite la aceste cure provin din diferite substante care sunt extrase in procesul prepararii. Citricele au in compozitie acizi organici (care dau gustul acru), flavonoide (care dau gustul amar), zaharuri (care dau gustul dulce), uleiuri eterice (care dau gustul picant-piscator) in cantitati variabile, de unde si gustul lor diferit. Iata care sunt tipurile de sucuri folosite:

Cele 4 tipuri principale de sucuri de citrice
Exista patru tipuri de sucuri care se pot obtine din citrice, care au actiuni si mod de administrare diferit. Veti alege, in functie de informatiile care va vor fi prezentate, tipul de suc cel mai indicat pentru dvs. si veti stabili o zi din saptamana in care sa consumati doar o anumita cantitate din acel suc, fara alte adaosuri.

In functie de gust (care este dat de cantitatea de miere, tipul fructului si partea din fruct folosite), sucurile pot fi clasificate in:

Sucurile dulci - se obtin mai ales din pulpa fructelor; necesita o cantitate mai mare de miere; se folosesc mai ales portocale si mandarine.

Mod de preparare: Se cojesc fructele.  Se pune pulpa fructului in blender (daca nu avem blender, stoarcem manual fructul). Se adauga miere - 6-8 lingurite la un litru de suc. Dupa mixare, se gusta sucul pentru a vedea daca este suficient de concentrat. La nevoie, se mai poate adauga pulpa de fruct sau miere. Se filtreaza amestecul.

Deoarece gustul mandarinelor si portocalelor este destul de slab, cantitatea de apa adaugata la suc va fi cel mult egala cu cea de fruct (sau suc de fructe, in cazul in care este obtinut prin stoarcere manuala).

Sucurile acre se obtin tot din pulpa fructelor; se folosesc lamaile sau grepfruitul; se adauga mai putina miere.

Mod de preparare: Se cojesc fructele. Se pune pulpa fructului in blender (daca nu avem blender, stoarcem manual fructul si punem direct sucul proaspat). Se adauga miere - 2-3 lingurite pentru un litru de suc. Se adauga apa. Toate componentele se amesteca (se mixeaza). Se gusta sucul pentru a vedea daca este suficient de concentrat. La nevoie, se mai poate adauga pulpa de fruct sau miere, dupa care se mixeaza din nou. Se filtreaza sucul si se pune intr-un vas de sticla sau portelan. Sucul se consuma imediat dupa preparare.

Sucurile picant-astringente - se obtin din pulpa si coaja fructului; se poate folosi oricare dintre citrice; vor avea pe langa gusturile picant si astringent si gustul specific al pulpei fructului: dulce - la portocala (secundar, la portocala apare si gustul acru) si mandarina, acru - la lamaie si grepfruit (secundar, la grepfruit apar si gusturile amar, dulce si astringent). Pentru obtinerea acestui suc este necesar un mixer sau blender.

Mod de preparare: Se cojesc fructele. Se pune pulpa si coaja fructului in mixer. Se adauga miere - 2-3 lingurite la un litru de suc.
Se adauga apa. Toate componentele se amesteca (se mixeaza). Se gusta sucul pentru a vedea daca este suficient de concentrat. La nevoie, se mai poate adauga pulpa de fruct sau miere. Daca nu mai sunt necesare modificari, se filtreaza sucul.

Sucurile amare - se obtin din pulpa fructului si coaja acestuia (dupa ce a fost rasa in prealabil); atunci cand sunt facute prin mixare, pastreaza din aroma cojii fructului si dau amestecului o tenta usor aromatica; cantitatea de miere este in acest caz hotaratoare pentru stabilirea proportiei dintre gustul amar si cel dulce.

Mod de preparare: Se dau fructele prin razatoare pentru indepartarea stratului de celule vegetale, care contin ulei volatil (strat de 1-2 mm in profunzime). Se pune fructul cu tot cu coaja (coaja alba ramasa dupa razuire) in mixer. Se adauga miere - 2-4 lingurite la un litru de suc, se adauga apa, dupa care toate componentele se amesteca (se mixeaza).

Lasam la macerat coaja in suc timp de 3-6 ore, la temperatura camerei (21 grade C; daca este mai cald, vom lasa sucul la macerat intr-un loc mai racoros, pentru a nu fermenta), intr-un vas de portelan acoperit. Daca vrem ca sucul sa iasa foarte amar, vom lasa amestecul sa macereze la limita maxima de timp; daca nu, il vom strecura mai repede. Se filtreaza sucul si se pune intr-un vas de sticla sau portelan. Este bine ca sucul sa fie consumat imediat dupa filtrare.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum