Clickmed
programare rapida la medic

Crupul

Crup. Termenul de crup este folosit in mai multe feluri de afectiuni laringiene la copil. Caracteristice sunt tusea latratoare, vocea ragusita si dificultatea la respiratie, in special in inspir. Crupul este o afectiune virala in care virusul afecteaza tesutul de sub corzile vocale.

Este tipul mediu de boala si apare de regula seara. Copilul e posibil sa se fi simtit foarte bine in timpii zilei sau sa fi avut doar o forma usoara de guturai fara tuse, dar in timpul noptii se trezeste brusc din cauza unei crize de tuse latratoare, cu raguseala si dificultati de respiratie. Copilul se lupta din greu pentru a iesi din criza. Nu apare febra. Poti sa te sperii foarte tare cand esti martor pentru prima data la asa ceva, dar nu este atat de grav pe cat pare. Medicul trebuie chemat insa imediat.

Aceasta forma este acompaniata de o viroza respiratorie si febra. Apar tuse latratoare, dispnee si un zgomot puternic in inspir. Poate aparea brusc sau treptat, in orice moment, ziua sau noaptea. Este o forma grava de crup, cauzata de bacterii. Debutul este similar cu al crupului viral, dar poate aparea oricand in timpul zilei sau noptii, brusc sau gradat. Umidificarea aerului usureaza doar partial tusea. Un copil care prezinta asemenea simptome si e febril trebuie supravegheat de medic. Daca nu puteti aduce un medic acasa, mergeti cu copilul la un spital.

Tratamentul necesar pana la venirea medicului este umidifierea aerului. Folositi un nebulizator daca aveti unul. Este de preferat o camera mai mica deoarece umidifierea va fi realizata mai repede. Daca aveti apa fierbinte la baie, dati drumul la maximum la dus si stati cu copilul in baie pe genunchi, pe un scaun, timp de 20 de minute, cu usa inchisa.

Cel mai bine este ca aerul umidifical sa fie respirat de copil sub un acoperamant, ca un cort. La un copil care coopereaza se poate pune o oala mica cu ceai de musetel clocotit, peste care copilul sa respire, acoperit fiind capul si oala cu un prosop (ca un fel de cort). Dupa ce copilul respira aerul cald si umed, tusea se amelioreaza rapid. Adultul trebuie sa il supravegheze cat timp exista tuse, iar apoi sa se scoale din somn la fiecare 2 ore pentru a vedea daca respira confortabil.

Crizele de tuse latratoare se pot repeta in urmatoarele 1 - 2 nopti si e bine ca aerul din camera unde va dormi copilul sa fie umidificat cel putin 3 nopti la rand.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum