Clickmed
programare rapida la medic

Ce puteti face?

In momentul in care aflati ca este posibil ca sugarul sa fie amenintat de riscul unui icter, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a ajuta la oprirea cresterii nivelului de bilirubina.

In primul rand alaptati copilul cat mai des si cat mai mult posibil.

Secretia pre-lactara, sau colostrul, este un laxativ natural si cu cat copilul are mai multe scaune, cu atat elimina mai multa bilirubina

In al doilea rand, expuneti copilul la soare cat se poate de mult.

Dezbracati-l si asezati-l la o fereastra unde sa primeasca direct lumina soarelui (fereastra trebuie sa ramana inchisa pentru a evita posibilitatea aparitiei arsurilor).

Aceasta va avea de fapt acelasi efect binefacator ca si fototerapia, care nu este altceva decat un substitut artificial al luminii soarelui

Si daca nu sunt zile insorite in perioada in care va aflati in spital?

Daca stati cu copilul in brate sub o lumina fluorescenta, acest lucru poate fi de ajutor.

Asigurati-va ca protejati ochii copilului fie cu mana, fie acoperindu-i cu o panza usoara.

Majoritatea spitalelor nu sunt obisnuite cu o atitudine activa din partea mamei in cazul in care se confrunta cu un posibil diagnostic de icter.

Trebuie sa fiti atenta la acei medici si asistente care incearca sa va saboteze eforturile, sugerandu-va ca nu aveti cum sa va dati seama ce se intampla.

Va fi mai usor sa va mentineti pe pozitie daca va amintiti urmatoarele lucruri:

- numeroase studii au stabilit ca alaptarea inca din primele ore ajuta la eliminarea bilirubinei;
- apa, zaharul sau apa cu glucoza si laptele praf - lucruri pe care asistentele va vor indemna sa le dati copilului - nu a demonstrat nimeni ca ar avea vreo valoare in vindecarea icterului. Colostrul are o compozitie unica ce grabeste trecerea bilirubinei in fecale;
- fototerapia inlocuieste lumina soarelui - de fapt a fost aplicata ca urmare a descoperirii ca lumina soarelui este binefacatoare in tratarea icterului.

Asa ca nu trebuie sa va lasati convinsa ca a sta cu copilul la o fereastra insorita este un lucru prostesc sau ca nu are nici un efect.

Exista desigur si posibilitatea ca, in ciuda eforturilor dumneavoastra, copilul sa aiba totusi nevoie de fototerapie.

Desi este greu si stresant sa aveti copilul la fototerapie, amintiti-va ca aceasta situatie nu este permanenta si ca serveste scopului de a preveni o permanenta afectiune a creierului.

Este mai bine si pentru dumneavoastra si pentru copil sa stati cat mai mult in spital pe durata fototerapiei.

Mangaierea mamei ii va conferi alinare copilului si chiar daca nu alaptati, luand parte la vindecare va veti cunoaste mai bine copilul, iar, la randul lui, copilul va va cunoaste si el mai bine.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum