Clickmed
programare rapida la medic

Cand apar dintisorii?

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Am o fetita de 1 an si 2 luni. La 8 luni i-au aparut primii 2 dintisori, apoi la 10 luni urmatorii 2 dintisori si de atunci nu i-a mai aparut nici un dintisor. E vreo problema de nu i-a mai aparut dintisori?
Eruptia dentara este un fenomen fiziologic cu un ritm de aparitie a dintilor mai mult sau mai putin regulat.
Primii dinti apar la varsta de 6-8 luni, de obicei apar incisivii centrali inferiori si apoi la interval de aproximativ doua luni unii de altii, apare cate o pereche noua de dinti, in ordinea urmatoare: incisivi centrali superiori, incisivi laterali superiori, primii molari inferiori, canini superiori, canini inferiori, a doua pereche de molari superiori si inferiori; in total 20 de dinti temporari, repartizati dupa formula:

 • Maxilarul superior 2 Molari - 1 Canin - 4 Incisivi - 1 Canin - 2 Molari
 • Maxilarul inferior: 2 Molari - 1 Canin - 4 Incisivi - 1 Canin - 2 Molari

  In ordinea aparitiei dentitiei sunt posibile unele schimbari si intarzieri de 1-3 luni, fara semnificatie patologica.

  Dezvoltarea normala a dentitiei depinde de aportul alimentar (proteine, calciu, fosfor, vitamine), de cantitatea de floruri, de secretia glandei tiroide, de ingestia unor medicamente si de pastrarea igienei bucale.

  Ingrijirea dintilor trebuie inceputa o data cu eruptia dentara, pentru ca dintii de lapte sunt la fel de importanti ca si cei permanenti de mai tarziu.

  Daca dintii de lapte sunt bine ingrijiti, atunci si dintii permanenti; atunci cand vor incepe sa creasca vor fi corect pozitionati in gingii sanatoase.
  O data cu aparitia primilor dinti se va incepe ingrijirea acestora prin stergere cu o compresa umeda in fiecare seara. De la varsta de 12 luni se poate folosi o perie moale de dinti conceputa special pentru copii mici.

  Trebuie avut in vedere administrarea de fluor - un element important care intareste smaltul dentar, protejand dintii impotriva cariilor - in special in zonele in care apa este saraca in fluor.

  Alte doua substante importante si absolut necesare pentru dezvoltarea unor dinti si oase de calitate sunt: calciu si vitamina D (aceasta din urma are rol esential in absortia calciului din alimente si in reglarea nivelului calciului in sange).

  Se recomanda ca toti copiii, incepand de la varsta de 2 saptamani si pana la 18 luni sa primeasca vitamina D zilnic pe cale bucala (Vigantol solutie orala )
  Dupa aceasta varsta si pana la 7, 8 ani se va continua administrarea de vitamina D numai in sezonul rece (lunile septembrie-aprilie).

  Nu va alarmati daca apar intarzieri sau daca dintisorii isi fac aparitia ceva mai devreme; nu uitati insa de igiena lor dupa fiecare masa.

  Pentru o dentitie buna este foarte importanta nutritia copilului: minerale, proteine.

  Un lucru foarte important este sa obisnuiti copilul cu stomatologul. Deci este indicat ca de la o varsta frageda (nu neaparat inainte de un an) sa duceti copilul la consult stomatologic.


  Mirela Comancianu
  Medic specialist stomatolog
  Cabinetul "Alexa Dentistry" Bucuresti  •  

   Interpretare simptome

   semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

   Afla acum