Clickmed
programare rapida la medic

Cancerul

Prin cancer se intelege in general o proliferare necontrolata a celulelor corpului, fara ca aceste celule degenerate sa poata fi recunoscute si combatute de sistemul imunitar al corpului. Anumite forme de cancer apar mult mai rar in regiunile unde se consuma in mod regulat ceai verde, cum ar fi China sau Japonia, comparativ cu alte regiuni.

Degenerarea celulelor poate fi cauzata de substante chimice precum nitroaminele sau anumite componente ale fumului de tigara, de radiatiile radioactive sau de virusi. In fiecare an, in Germania de pilda, se imbolnavesc de cancer circa 300 000 de oameni, pentru doua treimi dintre ei boala dovedindu-se mortala.

Ceaiul verde nu este, bineinteles, un medicament in cazurile de cancer deja declarate, dar el poate sustine terapia si, mai ales, poate preveni imbolnavirea de cancer. Principalul sau avantaj sta in faptul ca el ataca o tumoare in curs de formare nu doar dintr-o singura directie, ci din mai multe.

EGCG, flavonele si vitaminele inhiba cresterea tumorilor maligne, dar in primul rand impiedica aparitia lor. Aceste substante neutralizeaza radicalii liberi si nu permit ca din alimentele bogate in nitrati sa se formeze nitroamine cancerigene.
Deoarece nitratii si radicalii liberi exista si in alimente, este bine ca la masa sa se bea regulat ceai verde, pentru a preveni aparitia cancerului.

Recomandarea aceasta este valabila mai ales pentru persoanele predispuse la cancer de piept, stomac sau intestin. Se va bea pana la un litru de ceai pe zi. Vitamina C si zincul actioneaza ca intaritoare ale sistemului imunitar. EGCG protejeaza de asemenea de radiatiile periculoase, cum ar fi razele ultraviolete ale Soarelui sau radiatiile radioactive.

Polifenolii din ceaiul verde pot patrunde direct in materialul genetic al celulei, unde blocheaza legaturile chimice speciale a caror rupere declanseaza mutatiile. Acest efect previne nemijlocit aparitia cancerului.
Cele doua domenii despre care tocmai am discutat – infectiile si cancerul – sunt cele in care ceaiul verde isi poate etala cel mai bine largul spectru de efecte benefice.

Acestea se datoreaza faptului ca el contine o multitudine de substante diferite, care actioneaza impreuna impotriva radicalilor liberi si protejeaza corpul de diferitele infectii si de tumori.
Substantele importante sunt cele deja mentionate: vitamine, minerale, flavone, polifenoli si alte materii vegetale naturale. Radicalii liberi sunt grupari de molecule care in urma unor influente din exterior devin foarte active chimic.

In cautarea altor molecule cu care sa intre in combinatii chimice, ei reactioneaza agresiv, de exemplu cu elementele componente ale grasimilor din peretii celulelor. Ocazional, radicalii liberi sunt chiar in stare sa-si extinda energia distructiva pana in nucleul celulei, si sa modifice informatia genetica stocata acolo. Aceasta poate duce la mutatii capabile sa provoace cancer.

In mod normal, corpul se protejeaza singur de radicalii liberi agresivi cu ajutorul sistemului de aparare bine dezvoltat. Daca el poseda suficienti captatori eficienti de radicali, acestia vor retine radicalii liberi, transformandu-i in produsi metabolici inofensivi, care apoi sunt eliminati foarte simplu pe cai naturale. Daca, insa, acesti captatori lipsesc, sau exista un numar prea mare de radicali, organismul este suprasolicitat si celulele vor avea de suferit.

Acest lucru se poate intampla cand organismul este supus unor radiatii intense (lumina solara sau radiatii Röntgen), cand se afla sub influenta unor substante daunatoare din mediu (metale grele, solventi chimici sau substante conservante), sau cand se gaseste in situatii fizice sau emotionale extreme (sport excesiv, stres psihic). Fiindca uneori doar cu greu ne putem sustrage acestor factori, cel mai bun mijloc de a proteja organismul de efectele nefaste ale radicalilor liberi este sa asiguram prin intermediul hranei o cantitate suficienta de captatori de radicali (numiti si antioxidanti).

Ceaiul verde contine multe substante cu efect antioxidant, iar consumul sau regulat pastreaza sanatatea si capacitatea de rezistenta a corpului. Cele mai importante substante antioxidante sunt: vitamina C, vitamina E, beta-carotina si seleniul. Asa cum am aratat deja, o serie de substante continute in ceaiul verde, ca de pilda flavonele, protejeaza si mentin capacitatea functionala a vitaminei C.

Din acest motiv este util ca, pe langa o alimentatie echilibrata, bogata in legume si fructe proaspete, sa se bea regulat cate o ceasca de ceai verde in loc sa se ia vitamine sintetice.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum