Clickmed
programare rapida la medic

Bronsiolita

Bronsiolita este o boala inflamatorie a cailor respiratorii ce se caracterizeaza printr-un sindrom bronsitic acut. Aceasta boala este mai des intalnita la bebelusi, deoarece cailor respiratorii ale acestora, fiind mai mici, se pot bloca cu mai multa usurinta decat cele ale unui adolescent sau adult, la copii care nu au fost alaptati si la barbati. Bronsiolita apare de obicei in timpul primilor 2 ani de viata, cu predilectie intre 3 si 6 luni. Desi este o boala mai putin grava, unii bebelusi sunt supusi riscului aparitiei unei boli mai severe ce necesita spitalizare.

Simptomele pot fi asemanatoare cu cele ale unei raceli: febra moderata, nas infundat, tuse usoara, stare generala proasta. La bebelusi, in special la cei nascuti prematur, se intalnesc episoade in care inceteaza temporar a respira (apnea). In cazuri mai grave se poate intampla ca simptomele sa se inrautateasca rapid. Un copil cu bronsiolita acuta poate obosi de la efortul depus pentru a respira datorita problemelor de circulatie a aerului catre si din plamani si se poate deshidrata.

Infectiile cauzate de bronsiolita sunt contagioase. Microbii se pot raspandi cu ajutorul picaturilor minuscule de lichid din gura sau nasul unei persoane infectate. Microbii se pot transmite prin aer, de fiecare data cand persoana bolnava stranuta, tuseste sau rade, si prin obiecte atinse de aceasta, ca de exemplu o batista sau o jucarie.

Cea mai buna metoda de prevenire a raspandirii virusilor ce cauzeaza bronsiolita este spalatul frecvent al mainilor. Bebelusii care sunt expusi la fumul de tigara sunt mai predispusi la bronsiolite severe decat cei care locuiesc intr-un mediu nefumator. Desi un vaccin impotriva bronsiolitei nu a fost inca descoperit, exista medicamentatie ce poate fi administrata in scopul diminuarii efectelor bolii. Ea consista din anticorpi si este recomandata doar bebelusilor cu risc mare de imbolnavire, ca cei nascuti prematur sau cei cu afectiuni cronice la plamani.

Perioada de incubatie variaza, in functie de infectia ce a cauzat bronsiolita, de la cateva zile la o saptamana.

Cazurile de bronsiolita dureaza in general, in jur de o saptamana, dar copiii cu afectiuni mai grave pot continua sa tuseasca pe durata mai multor saptamani. Boala atinge apogeul in a doua sau a treia zi dupa ce copilul a inceput sa tuseasca si sa aiba probleme la respiratie si se vindeca treptat.

Cel mai bun tratament in cazul majoritatii copiilor este ohihna si cat mai multe lichide. Totusi, a convinge copilul sa bea lichide este o sarcina delicata, deoarece el nu simte nevoia sa bea. Se recomanda oferirea lichidelor in cantitati mici la intervale cat mai dese posibil. Din fericire,majoritatea cazurilor de bronsiolita nu sunt grave si nu necesita un tratament profesional specific. Antibioticele nu sunt benefice in cazul bronsiolitei, deoarece ea este cauzata de o infectie virala, iar antibioticele sunt eficiente doar in cazul infectiilor bacteriale. Copiii care au dificultati in a respira trebuie intotdeauna sa fie consultati de un doctor.

Chemati doctorul in cazul in care copilul respira rapid, scoate sunete in timp ce respira, este deshidratat datorita apetitului scazut sau varsaturilor, are temperatura ridicata sau tuse grava.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum