Clickmed
programare rapida la medic

Bronsiolita la copil

Bronsiolita la copilCopilul meu are bronsiolita. Trebuie sa-mi fac griji?

Bronsiolita poate semana foarte mult cu orice raceala la debut. Este o boala a cailor repiratorii intrapulmonare, o inflamatie a bronhiolelor, care se dilata si se umplu cu secretii, blocand trecerea aerului.

Una din cauzele bronsiolitei este infectia cu virusul sincitial respirator (VSR). VRS poate da si infectii ale urechii, crup sau pneumonie si creste predispozitia copiilor de a face mai taziu astm bronsic sau alte boli respiratorii.

Cum se manifesta brosiolita la bebelusi?

La adulti si copii mai mari bronsiolita se manifesta asemenea unei infectii a cailor respiratorii superioare cauzand durere in gat si tuse persistenta. In schimb la copilasii sub un an pot aparea numeroase complicatii si cei mai expusi sunt cei care s-au nascut malformatii la inima sau care au deja probleme respiratorii.

Riscuri exista si in cazul nou-nascutilor subponderali sau cei nascuti prematur (inainte de 32 de saptamani). Pentru acestia bronsiolita poate fi amenintatoare de viata. Cazurile cele mai severe de bronsiolita apar deobicei la copilasii sub 6 luni.

Ce fac daca bebelusul meu raceste?

 • Da-i cat mai multe lichide sa elibereze mai repede virusul din organism, iar daca il alaptezi, hraneste-l mai des pe zi.

 • Ridica-i capul cand sta in patut sau pune-l in scaunul de masina ( daca are mai mult de 6 luni) pentru a-l ajuta sa respire mai usor cand are nasul infundat.

 • Incearca sa folosesti un umidifiant de aer pentru a-i imbunatatii respiratia. Ai grija sa fie in permaneta curatat pentru ca poate capta foarte multi germeni si-i poate raspandi din nou in mediu.

 • Nu fuma in prezenta copilului tau!

 • Tine copilul departe de vopsea proaspata, lemne care ard si orice fum iritant care-i poate ingreuna si mai mult repiratia.

 • Nu-i administra medicamente fara consimtamantul medicului daca are pana in 2 ani.

  Infectiile secundare care pot aparea, cum este pneumonia, pot fi tratate insa trebuie monitorizate pe intreaga perioada a bolii.


  •  

   Interpretare simptome

   semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

   Afla acum