Clickmed
programare rapida la medic

Bebelusii si intepaturile de tantar

Lotiunea si spray-ul de corp anti-tantari

Este important sa iti amintesti ca acestea nu omoara tantarii, ci doar face ca suprafata pielii tale sa fie mai putin atractiva pentru tantari. Aceste lotiuni mascheaza chimicalele pe care organismul nostru le produce si care atrag tantarii, in acest fel vom fi mai greu detectati de catre acestia.

Avand la dispozitie o gama atat de larga de produse anti-tantar, multi parinti ajung la intrebarea: care produs este cel mai eficient impotriva tantarilor?

Eficienta lotiunii sau a spray-ului anti-tantari este masurata in functie de intervalul de timp de-a lungul caruia tantarii stau departe de pielea noastra, insa doar la o singura aplicare a acesteia. Termenul folosit pentru eficienta lotiunii se numeste CPT (Complete Protection Time) - timpul complet de protectie.

Componentele active din aceste lotiuni sunt alcatuite in primul rand din chimicale sintetice sau pe baza de plante. Cea mai cunoscuta substanta sintetica poarta denumirea de DEET, iar cea mai eficienta substanta pe baza de plante continuta de aceste lotiuni este citronella.

Daca sunt folosite corespunzator, aceste produse anti-tantar care sunt aplicate direct pe piele sunt sigure. Pana nu demult, a existat controverse in jurul sigurantei oferite de DEET, care fusese declarat drept pesticid, insa nicio afectiune sau efecte daunatoare nu au fost asociate cu uzul de DEET.

Copiii nu ar trebui sa foloseasca lotiuni care au o concentratie de DEET de peste 10%, depasirea acesteia poate duce la absorbtie sistemica sau susceptibilitate la efectele datorate de DEET.

Tratamentul intepaturilor de tantar

Odata ce intepatura a avut loc, tratamentul cel mai indicat consta in comprese reci, antihistamine, medicamente anti-mancarime si antiinflamatoare. Cel mai simplu tratament realizat in casa pentru mancarimi este pasta realizata din praful de copt si apa; foloseste doar putina apa pentru a realiza pasta cleioasa, iar apoi aplica-o pe piele.

Bebelusii si intepaturile de tantar

In cazul bebelusilor, puteti preveni intepaturile de tantar prin folosirea unei plase speciale in jurul patutului, iar atunci cand iesiti la plimbare, aveti grija sa nu aiba pielea expusa, mai degraba imbracati-l cu pantaloni si maneca lunga. In cazul in care folositi o lotiune anti-tantari destinata special bebelusilor, aplicati-o cu grija astfel incat sa nu o intindeti pe zonele care le pot baga in gurita sau in ochisori.

Daca bebelusul tau a fost muscat de tantari, acesta nu ii va lua doar sange, ci va lasa in drumul sau si propria saliva, aceasta fiind responsabila de mancarimile aparute dupa.

Cum procedezi in cazul in care bebelusul tau a fost muscat? Tot de ceea ce ai nevoie este o crema calmanta, otet si un prosop umed si rece. Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa speli zona in care a fost intepat cu ajutorul unui sapun sau a unei solutie anti-bacteriene. Apoi, poti intinde pe zona inrosita crema calmanta pentru a alina mancarimile produse bebelusului tau. In cazul in care crema nu este o optiune buna, otetul de asemenea ajuta la ameliorarea durerii produse de intepatura, insa ai grija sa nu exagerezi cu cantitatea folosita, acesta poate duce la arsuri ale pielii. Compresele reci sunt recomandate pentru reducerea umflaturii si a iritatiei produse.

Acum ca stii tot ce trebuie despre intepaturile de tantar, tu si familia ta va veti putea bucura linistiti de activitatile din timpul verii.


Laura Moise
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum