Clickmed
programare rapida la medic

Alergia la mancare

Atunci cand sistemul imunitar se inseala, crezand ca ati mancat ceva daunator si ca trebuie sa lupte imediat pentru a va proteja, apar alergiile. Sistemul imunitar este cel care ne protejeaza impotriva germenilor si bolilor, creand anticorpi ce ne permit sa luptam impotriva bacteriilor, virusilor si a altor microorganisme care ne fac rau.
Exista cazuri in care, corpul produce anticorpi pentru chimicale dintr-un anumit tip de mancare sau alt lucru care nu va face rau. Corpul dumneavoastra reactioneaza in mod exagerat la acea substanta, fie ca este un medicament, ori este vorba de polenul din aer sau de o mancare, in cazul in care aveti o alergie.
Daca aveti o alergie la mancare, corpul dumneavoastra elibereaza chimicale numite histamine, care va pot face sa va simtiti rau.
Doar in Statele Unite exista 2 milioane de copii care au alergii la mancare.
Mancarurile care creeaza cele mai frecvente alergii sunt: laptele, ouale, alunele, nucile, pestele, crevetii, soia si graul.
Dupa ce cresc, copii ce sufera de alergiile la lapte si oua, se pare ca trec peste acestea. Alergiile mai severe, ca cele la anumite specii de peste sau creveti dureaza de multe ori o viata intreaga.

Cum putem afla daca avem alergie?

Multor copii le apare urticaria, care consta in ridicaturi rosii ale pielii, ce dau o senzatie de mancarime pe corp. Alte simptome neplacute includ crampele si diareea. Reactiile alergice mai grave, pot cauza umflarea buzelor, a limbii si a gatului, stari de voma si o brusca dificultate la respiratie.
Parerea doctorilor este ca alergiile la mancare pot fi genetice, ceea ce inseamna ca daca vreun parinte sau vreo ruda apropiata sufera de vreo alergie ca de exemplu guturaiul de fan, atunci sunteti predispus sa vi se intample acelasi lucru.
Nu este neaparat ca copii sa se nasca cu anumite alergii la mancare; acestea se pot dezvolta cu timpul, fie datorita mediului inconjurator, fie schimbarilor prin care trece corpul in perioada de crestere.
Exista cazuri cand oamenii reactioneaza la anumite mancaruri, dar, de fapt, ei nu sunt alergici. Daca considerati ca sunteti alergic la o anumita mancare, trebuie sa va duceti la doctor pentru un consult.
In cazul in care, medicul suspecteaza faptul ca sunteti alergic, veti face un test al pielii care sa arate la ce aveti alergie.

Uneori, bebelusii au reactii alergice la oua, insa majoritatea copiilor trec peste aceasta alergie pana la varsta de cinci ani si pot manca oua fara probleme dupa aceasta.

Majoritatea copiilor sunt alegici la proteinele ce se gasesc in albus, insa unii reactioneaza la cele din galbenus.
Un bebelus care este alergic la oua se poate simti rau sau poate avea o urticarie dupa ce mananca oua sau orice mancare ce contine oua. Reactia poate avea loc imediat sau poate dura cateva ore.

In cazul unei alergii la ou, pielea produce eczema, se inroseste, se inflameaza; apar dureri de burta, diaree, senzatie de voma sau de mancarime in jurul gurii; le curge nasul, respiratia devine haraita, apar probleme respiratorii; inima incepe sa bata rapid.
Pentru orice eventualitate, in cazul copiilor care au o alergie severa la oua, trebuie sa aveti la indemana o injectie cu epinefrina.
Alergia la oua este usor observabila, asa ca trebuie sa evitati sa ii dati copilului oua pana cand mai creste.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum