Clickmed
programare rapida la medic

Afectiunile dentare

Ceaiul verde este eficient in combaterea cariilor, a parodontozei, inflamatiilor gurii si faringelui si previne osteoporoza. Pentru a impiedica aparitia cariilor dentare si a paradontozei, se va bea regulat in timpul mesei, sau dupa, o ceasca de ceai verde.

Alimentele bogate in zaharuri sau acizi, precum dulciurile, fructele si sucurile, ataca violent smaltul dintilor. Prin continutul sau ridicat de fluor, ceaiul verde intareste smaltul si-l face rezistent la atacul acizilor. Dintii isi pierd astfel mai lent substantele minerale. Tanantii au efect astringent, cu alte cuvinte contracta tesuturile, intaresc gingiile si pot chiar sa vindece mici rani si inflamatii.

De asemenea, ei inhiba enzima amilaza, existenta in saliva umana si care descompune hidratii de carbon in zaharuri simple. Acestea servesc apoi ca hrana bacteriilor care produc cariile si sunt transformate in acizi daunatori pentru dinti. Cine obisnuieste ca impreuna cu alimentele bogate in hidrati de carbon – cum ar fi painea, pastele fainoase sau cartofii – sa bea si cate o ceasca de ceai verde, atacul acizilor va fi mai redus in cavitatea bucala si va avea o dantura mai sanatoasa.

Cu cat ceaiul ramane mai mult timp in gura, cu atat este mai pronuntat efectul anti-carie.
In plus, EGCG impiedica dezvoltarea bacteriilor si formarea tartrului dentar si protejeaza astfel nu doar de carii, ci si de paradontoza. Vitamina C si flavonele au in general un efect antiinflamator. Nu in ultimul rand, ceaiul verde regularizeaza producerea salivei, care neutralizeaza acizii agresivi din cavitatea bucala.

Calciul mareste rezistenta oaselor, iar manganul, la randul sau, optimizeaza utilizarea calciului, astfel ca oasele si dintii pot sintetiza substante mai dure. Toti acesti factori asigura un schelet solid si dinti sanatosi.
Pentru prevenirea cariilor si a parodontozei este foarte utila si clatirea zilnica a gurii cu ceai verde in care s-a amestecat zeama de lamaie proaspat stoarsa.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum