Turita mare (agrimonia eupatoria)

Planta medicinala paroasa, acoperita cu peri fini care creste sporadic din zona de ses pana in zona alpina, la noi in tara.

Tulpina este dreapta si are in varf flori grupate, de culoare galben auriu. Florile au culoare galben aurie.  Frunctul este o achena.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza partea aeriana recoltata in timpul infloririi. Turita mare infloreste din luna iunie pana in luna septembrie.

Planta contine uleiuri volatile,acizi organici, mucilagii, tanin, cumarine, vitamine (vitamina c, vitamina k), triterpene, acizi grasi, flavonoizi, poliglucide, saponine. Gustul plantei este amar.

Turita mare are efect colagog, astringent, antidiareic, decongestionant.

 

Uz intern:

- boli hepatice, afectiuni ale cailor biliare, boli gastrointestinale, diaree, dizenterie, colici nefritice, leucoree, diabet, obezitate, astm, faringite, laringite, litiaza biliara, boli reumatice, urticarii, insomnie, cefalee - sub forma de infuzie, decoct.

 

Uz extern:

- ulcere varicoase, plagi, afectini oculare, gingivite, afte, stomatite, angine, entorse, contuzii, muscaturi de sarpe, eczeme, intepaturi de insecte, hemoroizi, eruptii cutanate  - sub forma de bai locale, gargara, cataplasma.

 

Contraindicatii:

- Nu se recomanda consumul plantei sub nici o forma in cazul bolilor cardiace.

Citeste si

Arhiva
 • Cand apar anticorpii COVID dupa vaccinare Cand apar anticorpii COVID dupa...

  Pfizer/BioNTech au explicat din a cata zi dupa prima doza de vaccin apar anticorpii COVID. Compania atrage atentia asupra faptului ca persoanele care au primit prima doza de vaccin nu trebuie sa se comporte ca si cum pericolul a trecut si precizeaza ca abia dupa 28 de...citeste mai mult

 • Alexandru Rafila: „Trebuie sa ajungem la 100.000 de vaccinari pe zi ca sa fie imunizata 70% din populatie pana in toamna” Alexandru Rafila: „Trebuie sa...

  Prof.Dr.Alexandru Rafila, Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, spune ca in Romania ar trebui sa se faca 100.000 de vaccinari pe zi ca sa se poata atinge obiectivul de imunizare de 70% a populatiei, pana in septembrie. Acesta a declarat pentru Digi24 ca in...citeste mai mult

 • Noua mutatie britanica a coronavirusului poate face boala mai severa cu pana la 20% Noua mutatie britanica a...

  Mutatiile noului coronavirus provoaca ingrijorare! Se pare ca noua tulpina a virusului depistata in Marea Britanie anul trecut poate face boala mai severa cu pana la 20%, anunta Stefan Dascalu, cercetator roman la Oxford.citeste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter