Clickmed
programare rapida la medic

Turita mare (agrimonia eupatoria)

Planta medicinala paroasa, acoperita cu peri fini care creste sporadic din zona de ses pana in zona alpina, la noi in tara.

Tulpina este dreapta si are in varf flori grupate, de culoare galben auriu. Florile au culoare galben aurie.  Frunctul este o achena.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza partea aeriana recoltata in timpul infloririi. Turita mare infloreste din luna iunie pana in luna septembrie.

Planta contine uleiuri volatile,acizi organici, mucilagii, tanin, cumarine, vitamine (vitamina c, vitamina k), triterpene, acizi grasi, flavonoizi, poliglucide, saponine. Gustul plantei este amar.

Turita mare are efect colagog, astringent, antidiareic, decongestionant.

 

Uz intern:

- boli hepatice, afectiuni ale cailor biliare, boli gastrointestinale, diaree, dizenterie, colici nefritice, leucoree, diabet, obezitate, astm, faringite, laringite, litiaza biliara, boli reumatice, urticarii, insomnie, cefalee - sub forma de infuzie, decoct.

 

Uz extern:

- ulcere varicoase, plagi, afectini oculare, gingivite, afte, stomatite, angine, entorse, contuzii, muscaturi de sarpe, eczeme, intepaturi de insecte, hemoroizi, eruptii cutanate  - sub forma de bai locale, gargara, cataplasma.

 

Contraindicatii:

- Nu se recomanda consumul plantei sub nici o forma in cazul bolilor cardiace.

Citeste si

Arhiva
 • 11 mituri despre dementa si deteriorarea cognitiva 11 mituri despre dementa si...

  Dementa, un termen adesea asociat cu sentimentul de teama si neintelegere, este intesata de numeroase conceptii gresite. Acest articol isi propune sa patrunda mai adanc in aceste mituri, oferind o intelegere cuprinzatoare asupra dementei, a cauzelor si consecintelor...citeste mai mult

 • Obezitatea la copii Obezitatea la copii

  Lumea trece printr-o tranzitie epidemiologica si nutritionala rapida, caracterizata prin deficiente nutritionale persistente, asa cum o evidentiaza prevalenta starii de crestere, a anemiei si a deficientelor de fier si zinc. Obezitatea a atins niveluri epidemice in tarile...citeste mai mult

 • Icterele sugarului si copilului Icterele sugarului si copilului

  Icterul reprezina o afectiune care face ca pielea, mucoasele si albul ochilor sa capete culoarea galbena, pe fondul unui nivel ridicat al bilirubinei, un pigment aflat la nivelul bilei. Icterul poate avea cauze multiple si poate aparea atat la copii cat si la adulti....citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter