Ricinul (ricinus communis)
Planta medicinala anuale cultivata in Banat, Baragan, Dobrogea, Campia Dunarii. Tulpina are culoare verde sau rosie. Florile au fie culoare galbena fie culoare roscata.
Frunzele sunt mari ca dimensiune, de forma palmei. Fructul este o capsula, cu 3 seminte roscate sau cenusii. Ricinul infloreste din luna iulie pana in septembrie.
In scp fitoterapeutic se folosesc semintele. Recoltarea se face in luna august sau septembrie.
Planta contine ulei, gliceride, lipide, lectine, proteine, enzime, vitamina e,
Ricinul are efect purgativ, laxativ, antimicrobian. Este cultivat si ca planta ornamentala.
Uz intern:
- parazitoze intestinale, constipatie - sub forma de ulei.
Uz extern:
- veruci seboreice, alopecii, rani, plagi, ulceratii, inflamatii cutanate - sub forma de spalaturi sau bai locale, ulei.
Contraindicatii:
- Consumul plantei este interzis sub orice forma la copii mici, la femei insarcinate sau care alapteaza, in cazul durerilor abdominale, infectiilor intestinale, bolilor inflamatorii intestinale.
Efecte adverse:
- Consumul ricinului fara avizul medicului sau supradozarea, determina diaree, alergii, iritatie gastrica, greturi, varsaturi, tahicardie, colaps, spasme musculare, nefrite, deces.
Citeste si
Arhiva-
Afectiunile leucocitare la copii
Afectiunile leucocitare pot aparea atat la copii, cat si la adulti. Multe dintre acestea se manifesta inca din copilarie si se pot clasifica in trei mari categorii: boli in care sunt produse prea multe leucocite, boli in care sunt produse prea putine leucocite si boli in...citeste mai mult
-
Ecoendoscopia, tehnica moderna de...
Ecoendoscopia (sau endoscopia cu ultrasunete) este o procedura medicala care combina endoscopia cu tehnologia de ultrasunete pentru a examina organele interne ale corpului uman. Aceasta implica inserarea unui endoscop flexibil intr-un orificiu corporal, precum gura sau...citeste mai mult
-
Autoexaminarea sanilor in preventia...
Autoexaminarea sanilor reprezinta un examen de inspectie si palpare a sanilor, realizat de catre paciente acasa, singure. Autoexaminarea se realizeaza pentru a creste nivelul de autocunoastere a sanilor, a structurilor si aspectului acestora, astfel incat eventualele...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter