Obligeana (acorus calamus)
Planta medicinala care creste in zone de mlastina sau la marginea apelor, cu frunze lungi, in forma de sabie. Radacina are culoare alba in interior si verde in exterior, este noduroasa si carnoasa si poate atinge chiar si 50 de cm lungime. Florile sunt verzi sau verzi-galbui, de dimensiuni mici. Fructul este o baca rosie.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina sau rizomii. Obligeana infloreste din luna mai pana in iulie. Recoltarea se face in luna septembrie sau octombrie.
Obligeana contine ulei volatil, heterozide amare, amidon, mucilagii, colina, rezine, hinone, ligani, amidon, dextrine, acis ascorbic, rezine, saponine, tanin, sisterol, acid oxalic, acil palmitic, vitamina C, hidrocarburi, principiu amar.
Planta are efect carminativ, colagog, stomahic, antibacterian, diuretic, antispastic, sedativ, fungicid, antiinflamator, nurotonic, analgezic, depurativ.
Obligeana are miros aromat.
Este utilizata in industria parfumurilor dar si ca insecticid.
Uz intern:
- digestii dificile, boli gastrointestinale, artrita, diaree, hiperaciditate, boli are cailor respiratorii superioare, reumatism, convalescenta, guta, nevralgii, cistite, balonari, febra, scaderea memoriei, oligurii.
Uz extern:
- micoze, alopecii - sub forma de cataplasma, comprese, bai locale.
Contraindicatii:
- Nu se recomanda consumul de obligeana femeilor insarcinate, celor care alapteaza, copiilor si in cazul epilepsiei.
Efecte adverse:
- Supradozarea determina efecte halucinogene.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul de compartiment abdominal
Sindromul de compartiment abdominal este o patologie medicala urgenta ce apare preponderent in randul pacientilor critici precum cei internati in sectia de terapie intensiva. Sindromul de compartiment apare ca si o consecinta severa a hemoragiei sau edemului din cavitatea...citeste mai mult
-
Combaterea spasticitatii dupa un...
Spasticitatea este o afectiune neuromusculara cauzata de obicei de afectarea portiunii creierului sau maduvei spinarii care controleaza miscarea voluntara. Aceasta afectare provoaca o modificare a echilibrului semnalelor dintre sistemul nervos si muschi. Se gaseste de...citeste mai mult
-
Scleroza primara laterala
Scleroza primara laterala este un tip de patologie a sistemului nervos, mai exact a neuronilor motori, ce duce la pierderea controlului motilitatii organismului. Pacientii cu scleroza primara laterala au slabiciune musculara la nivelul muschilor membrelor superioare,...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter