Obligeana (acorus calamus)
Planta medicinala care creste in zone de mlastina sau la marginea apelor, cu frunze lungi, in forma de sabie. Radacina are culoare alba in interior si verde in exterior, este noduroasa si carnoasa si poate atinge chiar si 50 de cm lungime. Florile sunt verzi sau verzi-galbui, de dimensiuni mici. Fructul este o baca rosie.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina sau rizomii. Obligeana infloreste din luna mai pana in iulie. Recoltarea se face in luna septembrie sau octombrie.
Obligeana contine ulei volatil, heterozide amare, amidon, mucilagii, colina, rezine, hinone, ligani, amidon, dextrine, acis ascorbic, rezine, saponine, tanin, sisterol, acid oxalic, acil palmitic, vitamina C, hidrocarburi, principiu amar.
Planta are efect carminativ, colagog, stomahic, antibacterian, diuretic, antispastic, sedativ, fungicid, antiinflamator, nurotonic, analgezic, depurativ.
Obligeana are miros aromat.
Este utilizata in industria parfumurilor dar si ca insecticid.
Uz intern:
- digestii dificile, boli gastrointestinale, artrita, diaree, hiperaciditate, boli are cailor respiratorii superioare, reumatism, convalescenta, guta, nevralgii, cistite, balonari, febra, scaderea memoriei, oligurii.
Uz extern:
- micoze, alopecii - sub forma de cataplasma, comprese, bai locale.
Contraindicatii:
- Nu se recomanda consumul de obligeana femeilor insarcinate, celor care alapteaza, copiilor si in cazul epilepsiei.
Efecte adverse:
- Supradozarea determina efecte halucinogene.
Citeste si
Arhiva-
Simptomele gripei la bebelusi
Gripa este o afectiune respiratorie cauzata de un virus. Deoarece este extrem de contagioasa, are o raspandire comunitara accelerata, putand declansa foarte rapid o epidemie sau o pandemie. Aceasta afecteaza sistemul respirator, in primul rand: nas, gat, putand sa ajunga...citeste mai mult
-
Defectele de sept ventricular pot...
Defectul de sept ventricular este un defect congenital al inimii, ceea ce inseamna ca este prezent de la nastere. Inima are 4 camere, separate prin 2 septuri: sept atrial si sept ventricular. Prezenta unui orificiu in septul ventricular impiedica separarea celor doi...citeste mai mult
-
Angioedem ereditar
Angioedemul ereditar este estimat ca afecteaza 1 din 50,000 de persoane, in intreaga lume. Exista 2 tipuri principale, dintre care tipul 1 este responsabil de 85% din cazuri. Unele studii au demonstrat existenta tipului 3, care este insa foarte rar. citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter