Clickmed
programare rapida la medic

Lemnul dulce (glycyrrhiza glabra)

Planta medicinala, subarbust, care creste spontan in zone umede, pe margine apelor, in mod special in zona Dobrogei si a Moldovei.

Lemnul dulce poate atinge si inaltimea de 1,5 metri. Frunzele sunt lungi, rotunjite. Florile sunt asezate in forma de ciorchine, sunt mici ca dimensiune, de culoare violet deschis. Fructul este o pastaie dreapta de culoare bruna, cu seminte in interior. Radacina este groasa, compusa din mai multi rizomi de culoare galbena si gust dulce.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina (stolonii). Lemnul dulce infloreste in luna iunie sau iulie. Recoltarea radacinii se face spre sfarsitul toamnei, de la plantele de 3-4 ani.

Lemnul dulce contine amidon, fructoza, zaharoza, pectine, proteine, lipide, substante minerale, vitamine (acid ascorbic, niacina, acid nicotinic, riboflavina, tiamina), glicirizina, steroli, flavone, taninuri, enzime, estrogeni, sapone, uleiuri eterice,

Planta are proprietati laxative, antiinflamatoare, expectorante, fluidifiante a secretiilor bronsice, diuretice, estrogene, cicatrizante. Datorita gustului dulce-amar, lemnul dulce este utilizat si in gastronomie sau industria dulciurilor si a bauturilor.

Uz intern:

- boli gastrointestinale, urticarie, obezitate, artrita, febra, dismenoree, bronsita, colici abdominale – sub forma de infuzie, decoct.

Uz extern:

- seboree, neurodermita, eczeme, psoriazis, intepaturi de insecte, hemoroizi, afectiuni ale cavitatii bucale - sub forma de bai locale, comprese, cataplasma.

Contraindicatii:

- Nu se recomanda consumul plantei in nici o forma in caz de boli renale, hipertensiune, boli hepatice, afectiuni cardiace si nici asocierea cu corticosteroizi.

Efecte adverse:

- Supradozarea ar putea duce la aparitia edemelor, tensiunii arteriale.

Citeste si

Arhiva
  • Tumorile oculare din perspectiva oncologului

    Cancerele oculare sunt afectiuni rare, care pot afecta semnificativ calitatea vietii, pot determina pierdera vederii si pot determina morbiditate si mortalitate crescuta. Cele mai frecvente sunt retinoblastomul si melanomul uveal. Alte forme, ce pot sa apara sunt limfomul...citeste mai mult

  • Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang

    Cordul atletului se caracterizeaza prin modificari structurale si functionale care apar in randul persoanelor care se antreneaza pe durate prelungite (de exemplu, 1 ora in majoritatea zilelor) sau frecvent la intensitati mari (sportivii de performanta). citeste mai mult

  • 25 de ani de DENT ESTET in Romania

    Investitii de zeci de milioane de euro in infrastructura medicala si sute de mii de pacienti din tara si strainatate tratati la standarde internationale. Dezvoltarea singurei retele de clinici stomatologice din Romania cu abordare 360° in ingrijirea pacientilor – cu...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter