Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Lemnul dulce (glycyrrhiza glabra)

Planta medicinala, subarbust, care creste spontan in zone umede, pe margine apelor, in mod special in zona Dobrogei si a Moldovei.

Lemnul dulce poate atinge si inaltimea de 1,5 metri. Frunzele sunt lungi, rotunjite. Florile sunt asezate in forma de ciorchine, sunt mici ca dimensiune, de culoare violet deschis. Fructul este o pastaie dreapta de culoare bruna, cu seminte in interior. Radacina este groasa, compusa din mai multi rizomi de culoare galbena si gust dulce.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina (stolonii). Lemnul dulce infloreste in luna iunie sau iulie. Recoltarea radacinii se face spre sfarsitul toamnei, de la plantele de 3-4 ani.

Lemnul dulce contine amidon, fructoza, zaharoza, pectine, proteine, lipide, substante minerale, vitamine (acid ascorbic, niacina, acid nicotinic, riboflavina, tiamina), glicirizina, steroli, flavone, taninuri, enzime, estrogeni, sapone, uleiuri eterice,

Planta are proprietati laxative, antiinflamatoare, expectorante, fluidifiante a secretiilor bronsice, diuretice, estrogene, cicatrizante. Datorita gustului dulce-amar, lemnul dulce este utilizat si in gastronomie sau industria dulciurilor si a bauturilor.

Uz intern:

- boli gastrointestinale, urticarie, obezitate, artrita, febra, dismenoree, bronsita, colici abdominale – sub forma de infuzie, decoct.

Uz extern:

- seboree, neurodermita, eczeme, psoriazis, intepaturi de insecte, hemoroizi, afectiuni ale cavitatii bucale - sub forma de bai locale, comprese, cataplasma.

Contraindicatii:

- Nu se recomanda consumul plantei in nici o forma in caz de boli renale, hipertensiune, boli hepatice, afectiuni cardiace si nici asocierea cu corticosteroizi.

Efecte adverse:

- Supradozarea ar putea duce la aparitia edemelor, tensiunii arteriale.

Citeste si

Arhiva
  • Tumorile endocrine - tipologie, diagnostic si tratament

    Tumorile endocrine pot fi definite drept formatiuni anormale de tesuturi care se dezvolta in glandele endocrine, care sunt responsabile de producerea de hormoni, in urma multiplicarii haotice a celulelor respective. Aceste tumori pot fi clasificate in: benigne...citeste mai mult

  • Andropauza si declinul testosteronului la barbati

    Andropauza este o perioada a vietii barbatilor care apare, in general, in jurul varstei de 40-50 de ani si se refera la schimbarile hormonale si fiziologice care au loc in organismul barbatului, caracterizate prin scaderea nivelului de testosteron, hormonul principal care...citeste mai mult

  • Tulburarile endocrine induse de stres

    Cortizolul, cunoscut drept hormonul stresului, este un hormon steroid, produs de glandele corticosuprarenale, doua glande endocrine mici situate la polul superior al rinichilor. Sintetizarea cortizolului porneste de la colesterolul plasmatic, care va trece printr-o serie...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter