Lemnul dulce (glycyrrhiza glabra)
Planta medicinala, subarbust, care creste spontan in zone umede, pe margine apelor, in mod special in zona Dobrogei si a Moldovei.
Lemnul dulce poate atinge si inaltimea de 1,5 metri. Frunzele sunt lungi, rotunjite. Florile sunt asezate in forma de ciorchine, sunt mici ca dimensiune, de culoare violet deschis. Fructul este o pastaie dreapta de culoare bruna, cu seminte in interior. Radacina este groasa, compusa din mai multi rizomi de culoare galbena si gust dulce.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina (stolonii). Lemnul dulce infloreste in luna iunie sau iulie. Recoltarea radacinii se face spre sfarsitul toamnei, de la plantele de 3-4 ani.
Lemnul dulce contine amidon, fructoza, zaharoza, pectine, proteine, lipide, substante minerale, vitamine (acid ascorbic, niacina, acid nicotinic, riboflavina, tiamina), glicirizina, steroli, flavone, taninuri, enzime, estrogeni, sapone, uleiuri eterice,
Planta are proprietati laxative, antiinflamatoare, expectorante, fluidifiante a secretiilor bronsice, diuretice, estrogene, cicatrizante. Datorita gustului dulce-amar, lemnul dulce este utilizat si in gastronomie sau industria dulciurilor si a bauturilor.
Uz intern:
- boli gastrointestinale, urticarie, obezitate, artrita, febra, dismenoree, bronsita, colici abdominale – sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- seboree, neurodermita, eczeme, psoriazis, intepaturi de insecte, hemoroizi, afectiuni ale cavitatii bucale - sub forma de bai locale, comprese, cataplasma.
Contraindicatii:
- Nu se recomanda consumul plantei in nici o forma in caz de boli renale, hipertensiune, boli hepatice, afectiuni cardiace si nici asocierea cu corticosteroizi.
Efecte adverse:
- Supradozarea ar putea duce la aparitia edemelor, tensiunii arteriale.
Citeste si
Arhiva-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult
-
Rolul somnului in reglarea apetitului si a greutatii corporale
Somnul insuficient deregleaza hormonii foamei, crescand grelina cea care stimuleaza pofta de mancare si scazand leptina, care induce satietatea, ceea ce duce la senzatie mai intensa de foame. Aceasta combinatie favorizeaza consumul excesiv de calorii si contribuie in timp...citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter