Coronavirus Update

Wilzin, capsule

Publicat la data de: 11 Iunie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Wilzin, capsule

Compozitie
Wilzin este un medicament care contine substanta activa zinc. Acesta este disponibil sub forma de capsule (albastre: 25 mg; portocalii: 50 mg).

Indicatii
Wilzin se utilizeaza pentru tratarea bolii wilson. Boala Wilson este o tulburare ereditara rara in care pacientilor le lipseste o enzima necesara pentru eliminarea din organism a cuprului continut in alimente. Aceasta duce la acumularea de cupru in organism, mai intai in ficat, apoi in alte organe, cum ar fi in ochi si in creier. Aceasta acumulare provoaca o varietate de efecte, intre care boli hepatice si afectiuni ale sistemului nervos. Deoarece numarul de pacienti cu boala Wilson este scazut, boala este considerata „rara”, iar Wilzin a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament folosit in boli rar intalnite) la 31 iulie 2001. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Wilzin trebuie initiat de un medic cu experienta in tratarea bolii Wilson. Doza obisnuita pentru adulti este de 50 mg de trei ori pe zi. La copii se utilizeaza o doza redusa. Wilzin trebuie sa se administreze pe stomacul gol, cu cel putin o ora inainte de masa sau la doua - trei ore dupa masa. Tratamentul cu Wilzin se face pe termen lung. Pacientii care trec de la un „agent chelator” (un alt tip de medicament pentru boala Wilson) la Wilzin trebuie sa continue utilizarea agentului chelator timp de doua pana la trei saptamani dupa inceperea tratamentului cu Wilzin, deoarece Wilzin incepe sa actioneze pe deplin dupa o anumita perioada de timp. Doza maxima de Wilzin este de 50 mg de cinci ori pe zi. Pentru informatii suplimentare, a se consulta prospectul.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Wilzin este cationul de zinc (zinc incarcat pozitiv), care blocheaza absorbtia cuprului din regimul alimentar. Aceasta actioneaza prin stimularea producerii de catre organism a unei proteine numite metalotioneina la nivelul celulelor mucoasei intestinale. Aceasta proteina se leaga de cupru si previne transferarea acestuia in sange. Cuprul este apoi eliminat din organism in fecale. In timp, cantitatea de cupru din organism scade, ameliorand simptomele bolii. Zincul este utilizat pentru tratarea bolii wilson din 1958.

Contraindicatii
Wilzin nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la zinc sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Wilzin (observate la 1 pana la 10 din 100 de pacienti) sunt iritatia gastrica (iritarea stomacului) si concentratiile sanguine ridicate ale enzimelor (amilaza, lipaza si fosfataza alcalina). Iritatia gastrica are, de obicei, forma cea mai grava la prima doza de dimineata si dispare dupa primele zile de tratament. Amanarea primei doze pana mai tarziu in cursul diminetii sau administrarea dozei cu o cantitate mica de alimente ce contin proteine, cum ar fi carne, ar putea fi de ajutor. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Wilzin, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

  Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

 • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Diferenta dintre cafeaua clasica si...

  Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

 • Dublu la acelasi pret in probioticul Jarro-Dophilus+FOS Dublu la acelasi pret in probioticul...

  In perioada 01 iulie – 30 septembrie 2011, primesti dublu la achizitionarea probioticului Jarro-Dophilus + FOS de la Secom! Fiecare flacon contine acum 200 de capsule in loc de 100. Jarro-Dophilus+FOS este un probiotic de ultima generatie, care contine...citeste mai mult

 • Opiu Opiu

  Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

Comunitate

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter