Coronavirus Update

Virolex, ung. oft.

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Virolex, ung. oft.

Indicatii:

Tratamentul infectiilor pielii si mucoaselor cu herpes simplex, inclusiv herpesul genital, primar sau avansat si in revenirile ulterioare.
Aciclovir nu omoara virusurile latente.
Dupa tratament, bolnavul ramane deci expus la aceeasi frecventa de recidivare ca inainte; prevenirea infectiilor cu virusul herpes simplex la subiectii imunodepresivi; tratamentul infectiilor cu virusul herpes zoster.

Contraindicatii:

Pacienti cu hipersensibilitate la Aciclovir.

Administrare:

Adulti: 200-800 mg per os de 2-5 ori pe zi.
Copii peste 6 ani: 3,2 g/zi, intre 2-6 ani: 1-1,6 g/zi, si sub 2 ani 500-800 mg/zi, divizate in 4 prize.
Durata tratamentului este minim de 5 zile.

Posologia in afectiuni renale: la bolnavii cu insuficienta renala, administrarea va fi adaptata in functie de clearance-ul creatininei. La pacientii cu insuficienta renala grava, Cl creatinina sub 10 ml/min doza este de 200 mg/zi, in doua prize, la 12 ore interval. Cl creatinina intre 25-10 ml/min 800 mg de 3 ori pe zi.
In herpes simplex 800 mg de 2 ori pe zi.

Actiune:

Aciclovir este un agent antiviral deosebit de activ fata de virusurile herpes simplex de tip I si II si varicella zoster.
Odata intrat in celula infectata de virus, aciclovir se transforma in produsul activ aciclovir-trifosfat.
Acesta actioneaza ca inhibitor al sintezei ADN-ului viral (impiedicand replicarea virusului), fara sa influenteze procesele celulelor normale.

Compozitie:

Unguent oftalmic 30 mg/g, in tub de 4,5 g.

Precautii:

In insuficienta renala, posologia va trebui redusa si asigurat un aport hidric suficient.
Se va urmari de asemenea: functia renala si hematopoietica (formula sanguina), bilantul hepatic.
La pacientii in varsta care sunt tratati cu doze orale mari de Aciclovir, se va avea in vedere o hidratare corespunzatoare.

O atentie deosebita se va acorda reducerii dozei la pacientii cu afectiuni renale.

Reactii adverse:

In general preparatul este bine tolerat, dar uneori pot aparea eruptii cutanate benigne, tulburari digestive (greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale), febra, cresteri moderate tranzitorii ale bilirubinei, transaminazelor, cresteri usoare ale creatininei si ureei serice, scaderea indicilor hematologici, tulburari neurologice si psihice reversibile (oboseala, tremor, confuzie mintala), modificari EEG.

Aceste tulburari regreseaza la intreruperea tratamentului.

Sarcina si alaptarea:

Folosirea in timpul sarcinii si alaptarii impune prudenta.
Aciclovir trebuie administrat cu prudenta la gravide si lauze; in caz de necesitate se va avea in vedere rata beneficiu/risc.
Aciclovir se regaseste in cantitati mici in laptele matern.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Capsunile: surse naturale de antioxidanti Capsunile: surse naturale de...

  Generalitati Intr-un clasament al celor mai bogate surse alimentare in antioxidanti, capsunile se afla in top. Capsunile sunt fructe de culoare rosie cu miros placut si cu o istorie de peste 2000 de ani. O mare varietate de specii ale acestora sunt intalnite in...citeste mai mult

 • Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Candidoza bucala - cauze, simptome si...

  Ce este candidoza bucala Candidoza bucala (orofaringiana) este o infectie determinata de anumiti fungi (ciuperci) ce se dezvolta la nivelul gurii, limbii si al gatului. Candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti, sugari si batrani, dar poate sa apara la...citeste mai mult

 • 10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar 10 alimente si preparate bune de...

  Generalitati Alimentele si preparatele gatite pe gratar au o valoare nutritiva superioara si sunt semnificativ mai sanatoase decat cele prajite. Spre deosebire de alte metode de preparare a hranei, precum prajirea sau inabusirea cu ulei si alte tipuri de...citeste mai mult

Comunitate

 • infectie stafilococul auriu

  E posibil ca infectia cu stafilococul auriu , netratata , sa creeze probleme neurologice, stari de rau cu lesin , amorteala, tremuraturi cu imposibilitate de a vorbi????

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter