Clickmed
programare rapida la medic

Victoza, solutie injectabila

Publicat la data de: 17 Mai 2010 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Victoza, solutie injectabila

Compozitie
Victoza este o solutie injectabila care contine substanta activa liraglutid. Este disponibil in stilouri injectoare preumplute (6 mg/ml).

Indicatii
Victoza se utilizeaza la adultii cu diabet de tip 2 (diabet non-insulino-dependent), pentru controlarea concentratiei de glucoza (zahar) in sange. Victoza se utilizeaza impreuna cu:
• metformina sau o sulfoniluree (medicamente antidiabetice) la pacientii a caror glicemie nu este controlata in mod satisfacator de metformina sau o sulfoniluree utilizate in monoterapie si in doza maxima posibila;
• metformina si o sulfoniluree sau metformina si o tiazolidindiona (o alta grupa de medicamente antidiabetice) la pacientii a caror glicemie nu este controlata in mod satisfacator in ciuda tratamentului cu cele doua medicamente. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

Victoza se administreaza de catre pacient o data pe zi prin injectie subcutanata (sub piele) in abdomen, coapsa sau brat. Se administreaza indiferent de mese, preferabil la aceeasi ora in fiecare zi. Doza initiala de Victoza este de 0,6 mg. Dupa cel putin o saptamana, doza se mareste la 1,2 mg. La unii pacienti, doza poate fi marita ulterior, dupa inca o saptamana, pana la 1,8 mg, pentru a controla mai bine glicemia. In cazul in care Victoza se asociaza cu un tratament existent care contine metformina sau o tiazolidindiona, nu este necesara modificarea dozelor acestor medicamente. in cazul in care Victoza se asociaza cu tratamentul cu o sulfoniluree, medicul trebuie sa aiba in vedere reducerea dozei de sulfoniluree pentru a reduce riscul de hipoglicemie (concentratie scazuta de glucoza in sange).

Actiune terapeutica

Diabetul de tip 2 este o boala in care pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a controla concentratia de glucoza (zahar) din sange sau in care organismul nu poate utiliza in mod eficace insulina. Substanta activa continuta de Victoza, liraglutid, este un „ incretin-mimetic”. Aceasta inseamna ca actioneaza la fel ca incretinele (hormoni produsi in intestin) prin cresterea cantitatii de insulina eliberata de pancreas ca raspuns la alimentatie. Aceasta ajuta la controlarea concentratiei de glucoza in sange.

Contraindicatii
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Victoza utilizat in combinatie cu alte medicamente antidiabetice (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt hipoglicemia (concentratie scazuta a glucozei in sange), durerile de cap, greata si diareea. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Victoza, a se consulta prospectul.

Reactii adverse
Victoza nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la liraglutid sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Reactiile alergice la iedera...

    Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

  • Neurodermatita Neurodermatita

    Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

  • Fentanil Fentanil

    Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

  •  Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Ergotamina - aliatul impotriva...

    Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter