Clickmed
programare rapida la medic

Symbicort turbuhaler 160/4,5 µg, pulbere de inhalat

Publicat la data de: 27 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Symbicort turbuhaler 160/4,5 µg, pulbere de inhalat

Prezentare

Cutie cu un recipient multidoza continand 60 doze, prevazut cu dispozitiv de administrare si dispozitiv indicator al numarului de doze.

Compozitie

O doza eliberata (doza care iese prin piesa bucala) contine budesonida 160 μg/inhalatie, fumarat de formoterol dihidrat 4,5 μg/inhalatie si lactoza monohidrat (care contine proteine din lapte).

Symbicort Turbuhaler 160/4,5 jug asigura aceleasi cantitati de budesonida si formoterol ca si produsele simple (neasociate) Turbuhaler corespunzatoare, adica budesonida 200 μg/inhalatie (doza masurata) si formoterol 6 μg/inhalatie (doza masurata), echivalent cu formoterol 4,5 μg/inhalatie (doza eliberata).

Grupa farmacoterapeutica: adrenergice si alte medicamente pentru tratamentul bolilor respiratorii obstructive

Indicatii terapeutice

Astm bronsic

Symbicort Turbuhaler este indicat in tratamentul regulat al astmului bronsic, in cazurile in care este adecvata utilizarea unei combinatii (corticosteroid si agonist beta-adrenergic cu durata lunga de actiune pe cale inhalatorie):

- pacienti care nu sunt controlati in mod adecvat cu corticosteroizi inhalatori si agonisti beta2-adrenergici inhalatori cu durata scurta de actiune, in functie de necesitati

sau

- pacienti care sunt deja controlati adecvat prin utilizarea atat a corticosteroizilor cat si a agonistilor beta2-adrenergici cu durata lunga de actiune, inhalatori.

BPOC

Tratamentul simptomatic al pacientilor cu BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica) severa (VEMS 1/100, < 1/10)

Sistem nervos central: Aparat cardiovascular: Sistem musculoscheletic: Tract respirator

Cefalee

Palpitatii

Tremor

Infectii candidozice la nivelul orofaringelui, iritatie usoara la nivelul faringelui, tuse, disfonie

Mai putin frecvente (> 1/1000, < 1/100)

Sistem cardiovascular: Sistem musculoscheletic: Sistem nervos central:
Tegument:

Tahicardie

Crampe musculare

Agitatie, neliniste, nervozitate,

greata, ameteli, tulburari de somn

Purpura

Rare (>1/10000, < 1/1000)

Tegument:

Tract respirator Metabolice: Afectiuni cardiovasculare:

Exantem, urticarie, prurit, dermatita,

edem angioneurotic

Bronhospasm

Hipokaliemie

Fibrilatie atriala, tahicardii

supraventriculare, extrasistole

Foarte rare (> 1/10000)

Metabolice:

Afectiuni psihice:

Sistem nervos central: Aparat cardiovascular:

Hiperglicemie, semne sau simptome determinate de efectele sistemice ale glucocorticoizilor (incluzand hipofunctia glandei suprarenale) Depresie, tulburari de comportament (indeosebi la copii)

Tulburari ale gustului

Angina pectorala, variatii ale tensiunii arteriale

Ca in cazul oricarei terapii pe cale inhalatorie, foarte rar, poate sa apara, bronhospasm paradoxal.

Efectele sistemice ale corticosteroizilor administrati inhalator pot sa apara in special in cazul dozelor mari prescrise pentru perioade lungi de timp.

Tratamentul cu agonisti beta2-adrenergici poate avea drept rezultat cresterea valorilor sanguine ale insulinei, acizilor grasi liberi, glicerolului si corpilor cetonici.

Supradozaj

Supradozajul formoterolului conduce foarte probabil la dezvoltarea unor efecte tipice agonistilor beta2-adrenergici: tremor, cefalee, palpitatii. Simptomele raportate in cazuri izolate sunt tahicardia, hiperglicemia, hipokaliemia, prelungirea intervalului QTc , aritmiile, greata si varsaturile. Poate fi indicat tratament de sustinere si simptomatic. Doza de 90 μg administrata in decurs de trei ore pacientilor cu obstructie bronsica acuta nu a ridicat probleme legate de siguranta terapeutica.

Supradozajul acut al budesonidei, chiar si in doze excesive, nu pare a reprezenta o problema clinica. in cazul utilizarii cronice in doze excesive, pot sa apara efectele adverse sistemice ale glucocorticoizilor, cum sunt hipercorticismul si supresia corticosuprarenalei.

Daca terapia cu Symbicort trebuie intrerupta datorita supradozajului componentei formoterolice a medicamentului, trebuie luata in considerare asigurarea unui tratament adecvat cu corticosteroizi pe cale inhalatorie.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 30 de grade C, in ambalajul original. Ambalajul trebuie pastrat bine inchis. A nu se lasa la indemana copiilor.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Glutetimida Glutetimida

  Descriere Glutetimida (2-etil-2-fenil-glutarimida) a fost introdusa la mijlocul anilor '50 si a devenit rapid un drog foarte popular in anii '70 si '80 pentru potentialul sau de abuz. Este un amestec racemic care se prezinta sub forma de cristale incolore sau de...citeste mai mult

 • Consecintele unei supradoze de aspirina Consecintele unei supradoze de aspirina

  Generalitati Aspirina este al treilea nume pentru acidul acetilsalicilic, substanta utilizata frecvent in medicamentele recomandate pentru ameliorarea durerilor. Medicamentele sunt folosite din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult

 • Protectia sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest Protectia sanatatii si securitatii...

  CAPITOLUL I - Dispozitii generale HOTARARE nr. 1.875 din 22 decembrie 2005 privind protectia sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest PUBLICAT IN MONITORUL OFICIAL nr. 64 din 24 ianuarie 2006 In temeiul art. 108...citeste mai mult

 • Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Normele privind suplimentele...

  Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult

Comunitate

 • Reactii adverse symbicort si montelukast

  Iau de cateva luni tartament cu symbicort si montelukast. In primele saptamani de la utilizarea lor, am avut palpitatii, dar au trecut in cateva zile. De o saptamana am dureri puternice de inima, simt si in somn ca ma doare inima, durerea e continua si suparatoare(nu o pot ignora, oricat m-as...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter