Coronavirus Update

Ser fiziologic, solutie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ser fiziologic, solutie injectabila

Indicatii

Serul fiziologic 9 mg/ml face parte din clasa de medicamente cunoscuta sub denumirea de solutii pentru administrarea intravenoasa. Serul fiziologic 9 mg/ml este folosit ca vehicul si diluent pentru administrarea unor medicamente (compatibile in solutie de clorura de sodiu) injectabile intramuscular (in muschi), intravenos (in vena) sau subcutanat (sub piele).

Contraindicatii

-Daca ati avut vreo reactie alergica sau neobisnuita la clorura de sodiu

-Daca aveti o concentratie crescuta de sodiu in sange (hipernatremie).

-Daca suferiti de insuficienta cardiaca congestiva, edeme periferice sau edem pulmonar, ciroza hepatica decompensata vascular, sindrom nefrotic, pre-eclampsie (valoare crescuta a tensiunii arteriale la femeia gravida, insotita de cresterea nivelului de proteine in urina).

-Daca aveti tensiune arteriala foarte crescuta (hipertensiune arteriala severa).

-Daca aveti un exces de aciditate in sange (acidoza metabolica).

-Daca medicul va spune ca aveti: hipervolemie, sodiu si clor in cantitati mari in ser sau suferiti de deshidratare hipertonica.

Aveti grija deosebita cand utilizati Ser fiziologic 9 mg/ml

-Clorura de sodiu trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, edem pulmonar sau periferic, insuficienta renala, pre-eclampsie, hiperaldosteronism, ciroza si alte boli hepatice, hipervolemie, obstructia tractului urinar, hipoproteinemie si alte afectiuni sau tratamente (de exemplu, cu corticosteroizi) asociate cu retentie de sodiu.

-Nou-nascutii pot avea concentratii ale sodiului in sange prea mari ca urmare a imaturitatii functiei renale. De aceea, injectiile repetate de clorura de sodiu pot fi administrate numai dupa determinarea concentratiei sodiului in sange. -Daca sunteti sub tratament cu corticoizi sau ACTH.

Realizati cu regularitate controlul bilantului hidroelectrolitic si a echilibrului acido-bazic. Preparati solutiile pe loc, cu materiale si instrumente sterile, in conditii riguroase de asepsie. inainte de utilizarea medicamentului verificati limpezimea solutiei din fiole. Utilizati Serul fiziologic 9 mg/ml imediat dupa deschiderea ambalajului.

inainte de a-l amesteca cu un alt medicament, verificati intervalul de pH la care medicamentul isi pastreaza eficacitatea, acesta trebuind sa fie cuprins intre 4,5 si 7.

In cazul dilutiei sau dizolvarii mai multor medicamente verificati compatibilitatea intre acestea.

Doze si mod de administrare

Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Administrati Serul fiziologic 9 mg/ml injectabil intramuscular, intravenos sau subcutanat in amestec cu substanta activa, imediat dupa ce realizati dilutia sau dizolvarea acesteia, conform indicatiilor producatorului.

Cantitatea care se foloseste depinde de concentratia dorita pentru administrarea medicamentului care trebuie dizolvat

Medicul dumneavoastra va va spune durata tratamentului cu aceste medicamente.

Daca uitati sa utilizati Ser fiziologic 9 mg/ml

Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Ser fiziologic 9 mg/ml

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Supradozaj

Luarea oricarui medicament in exces poate avea serioase consecinte. Simptomele in cazul supradozajului cu Ser fiziologic 9 mg/ml sunt: acumulare de lichid extracelular, avand ca efect edeme pulmonare si periferice, pierdere de bicarbonat prin acidifierea urinei. Daca suspectati supradozajul, anuntati de urgenta medicul.

Interactiuni

Daca utilizati Serul fiziologic 9 mg/ml impreuna cu alte medicamente, se poate modifica modul lor de actiune. Consultati medicul in conditiile in care mai luati: corticosteroizii si ACTH. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea de Ser fiziologic 9 mg/ml cu alimente si bauturi

Nu se cunosc interactiuni intre Serul fiziologic 9 mg/ml si alimente sau bauturi.

Sarcina si alaptare

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Serul fiziologic 9 mg/ml nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Precautii

Serul fiziologic 9 mg/ml este incompatibil cu: substante insolubile in apa, solutii uleioase, solutii alcoolice, saruri de argint, plumb si mercur, amfotericina B, carbenicilina, eritromicina lactobionat.

Este incompatibil cu substantele active insolubile in solutia de clorura de sodiu, deoarece exista riscul de precipitare a substantei active, precum si cu medicamentele a caror stabilitate sau solubilitate necesita un pH foarte acid sau foarte alcalin.

Reactii adverse

Ca toate medicamentele, Serul fiziologic 9 mg/ml poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Acestea pot fi: dezechilibre hidro-electrolitice, edeme pulmonare si periferice, acidifierea urinei.

Reactii adverse generale ale excesului de clorura de sodiu in organism includ: greata, varsaturi, diaree, crampe abdominale, senzatia de sete, reducerea secretiei salivare si lacrimare, transpiratie, febra, hipotensiune arteriala, tahicardie, insuficienta renala, edem pulmonar si periferic, stop respirator, dureri de cap, ameteli, agitatie, iritabilitate, slabiciune, spasme musculare si rigiditate, convulsii, coma si moarte.La locul de injectare poate aparea durere, iritatia venei si/sau tromboflebita.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Peritonite acute difuze Peritonite acute difuze

  Generalitati Reprezinta inflamatia difuza a peritoneului, in cea mai larga acceptiune de origine septica. Peritonita acuta difuza este una din marile urgente abdominale. Peritonitele sunt determinate de raspandirea bacteriilor dintr-un organ perforat in tractul...citeste mai mult

 • Cum recunoastem boala serului Cum recunoastem boala serului

  Generalitati Boala serului este mai usor de incadrat in tipul unui sindrom si nu al unei boli singulare. Sindromul inseamna un cumul de semne si de simptome caracteristice mai multor boli. In cazul de fata, sindromul reprezinta ansamblul unor serii de...citeste mai mult

 • 3 probleme des intalnite la bebelusi si solutiile lor 3 probleme des intalnite la bebelusi...

  Generalitati Atunci cand esti parinte de bebelus, temerile pentru sanatatea lui te coplesesc si te preocupa mai des decat ar trebui. Fiecare pata rosie de pe piele, plans si respiratie mai greoaie a copilului iti dau fiori reci pe spate si te fac sa te gandesti la...citeste mai mult

 • Scapa de diaree! Solutia in tratamentul diareei acute: Mucoprotectoarele Scapa de diaree! Solutia in...

  Generalitati Digestia sanatoasa este una dintre principalele fundamente ale starii noastre de bine. Nu este o surpriza ca intestinul uman, cu o suprafata de pana la 500 m2, este cea mai importanta parte a tractului digestiv si joaca un rol important in apararea...citeste mai mult

Comunitate

 • nas infundat si respiratie sueratoare

  buna dimineata! ma numesc Alexandra am un copil de 3 ani si 8 luni ...si incepind cu data de 23 noiembrie tot suntem bolnavi nu ne putem trata, nu stiu care ar fi cauza. Pe 23 neam prezentat la medicul de famile si dupa consult nea dat bilet de trimitere la spitalul de copii , am mers acolo si...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter