Coronavirus Update

Quadramet, solutie injectabila

Publicat la data de: 23 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Quadramet, solutie injectabila

Compozitie
Quadramet este o solutie injectabila care contine substanta activa samarium [153Sm] lexidronam pentasodium.

Indicatii
Quadramet este utilizat pentru atenuarea durerilor osoase la pacientii cu metastaze scheletice osteoblastice multiple dureroase (este cazul extinderii cancerului la oase). metastazele osteoblastice sunt un tip de metastaza osoasa in cazul careia tesutul osos creste rapid. Quadramet este utilizat doar in cazul metastazelor osoase receptive la o clasa de substante chimice numite bisfosfonati, ceea ce inseamna ca metastazele vor fi receptive si la Quadramet. inainte de a li se administra Quadramet, pacientii trebuie sa fie supusi unei scanari osoase utilizand bisfosfonati radiomarcati cu technetiu-99m [99mTc] ca markeri pentru a verifica daca pentru respectivul tip de metastaza se poate utiliza Quadramet. Acest medicament poate fi obtinut doar pe baza de reteta.

Administrare

Quadramet poate fi prescris si administrat de persoane autorizate sa utilizeze medicamente radioactive si numai dupa o evaluare oncologica (cancer) completa. Doza de Quadramet este calculata pe baza greutatii pacientului pentru a furniza o doza specifica de substanta radioactiva (37 mega becquerel pe kilogram de greutate corporala). Medicamentul este administrat prin injectie intravenoasa (in vena) lenta timp de un minut. Pacientii care reactioneaza la Quadramet prezinta o scadere a intensitatii durerii dupa aproximativ o saptamana de tratament. Scaderea in intensitate a durerii poate dura pana la patru luni.

Actiune terapeutica

Quadramet este un produs radiofarmaceutic. Substanta sa activa este samarium [153Sm] lexidronam pentasodium. Este un complex (un tip de substanta chimica) realizat dintr-un element radioactiv, 153Sm (samarium-153), legat de un alt element chimic denumit acid etilendiaminotetrametilenfosfonic (EDTMP). Cand Quadramet este injectat, complexul este distribuit in organism prin intermediul fluxului sanguin. Deoarece EDMTP are o afinitate mare pentru tesutul osos, se acumuleaza in os, mai ales in zonele cu crestere rapida a tesutului osos, cum ar fi zonele cu metastaze osteoblastice. Prin urmare, radiatia produsa de samariu-153 poate actiona local si poate elimina durerea osoasa.

Contraindicatii

Quadramet nu trebuie utilizat la persoanele hipersensibile (alergice) la EDTMP sau la fosfonati (compusi chimici similari). Nu trebuie utilizat la femei insarcinate sau pacienti care au fost supusi la chimioterapie sau la radioterapie externa a hemicorpului in ultimele sase saptamani. Quadramet nu trebuie utilizat in acelasi timp cu alte chimioterapii care afecteaza maduva osoasa sau cu alti bisfosfonati daca acestia interactioneaza cu modul in care Quadramet se fixeaza la nivelul metastazelor osoase.

Reactii adverse

Principalul efect secundar al utilizarii Quadramet este reducerea celulelor albe si rosii, precum si a trombocitelor. Urmatoarele efecte secundare au fost, de asemenea, raportate: astenie (slabiciune), greata (stare de rau), stari de voma, diaree, edem periferic (retinere de lichide), dureri de cap, hipotensiune (tensiune arteriala scazuta), ameteala, miastenie (slabiciune musculara), stari de confuzie si transpiratie. Pentru o lista completa a efectelor secundare inregistrate la utilizarea Quadramet, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Reactiile alergice la iedera...

  Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

 • Neurodermatita Neurodermatita

  Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

 • Fentanil Fentanil

  Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

 • Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Ergotamina - aliatul impotriva...

  Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter