Clickmed
programare rapida la medic

Nutropinaq

Publicat la data de: 12 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Nutropinaq

Compozitie
NutropinAq este o solutie pentru injectie intr-un cartus. Fiecare cartus contine 10 mg de substanta activa somatropina.

Indicatii
NutropinAq se foloseste pentru tratarea urmatoarelor grupe de copii:
- copii care nu cresc din cauza deficitului de hormoni de crestere;
- copii scunzi din cauza sindromului Turner (o boala genetica rara care afecteaza fetele), confirmat prin analiza cromozomiala (test adn);
- copii inainte de pubertate care nu cresc din cauza insuficientei renale cronice (boala de rinichi de lunga durata), pana in momentul unui transplant de rinichi.
NutropinAq se utilizeaza, de asemenea, pentru tratarea adultilor cu deficit (valori mici) de hormoni de crestere. Deficitul poate incepe la varsta adulta sau in copilarie si trebuie confirmat inainte de tratament prin analize.
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

Tratamentul cu NutropinAq trebuie initiat si monitorizat de un medic cu experienta in abordarea terapeutica a pacientilor cu tulburari de crestere. Medicamentul se administreaza o data pe zi prin injectie subcutanata, cu ajutorul stiloului injector conceput special pentru cartusul NutropinAq. Pacientul sau ingrijitorul pot injecta NutropinAq dupa un instructaj efectuat de catre un medic sau o asistenta. Locul injectiei se schimba in fiecare zi. Medicul calculeaza doza individual pentru fiecare pacient, in functie de afectiunea pacientului. E posibil sa fie nevoie de ajustarea dozei cu timpul, in functie de raspunsul, varsta si greutatea pacientului.

Actiune terapeutica
Hormonul de crestere este o substanta secretata de o glanda situata la baza creierului, numita hipofiza. Aceasta stimuleaza cresterea in copilarie si adolescenta si actioneaza, de asemenea, asupra modului in care corpul asimileaza proteinele, lipidele si carbohidratii. Substanta activa din NutropinAq, somatropina, este identica cu hormonul uman de crestere. Este produsa prin metoda cunoscuta sub denumirea de „tehnologia ADN-ului recombinant”: hormonul este produs de o bacterie care a primit o gena (ADN), prin care devine capabila sa produca somatropina. NutropinAq inlocuieste hormonul natural.

Contraindicatii
NutropinAq nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la somatropina sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. NutropinAq ne se administreaza daca pacientul are o tumoare activa sau o boala care ii poate pune viata in pericol. NutropinAq nu se utilizeaza pentru stimularea cresterii la copiii cu epifize inchise (cand oasele mari si-au incetat cresterea). Pentru lista completa de restrictii, a se consulta prospectul. Somatropina poate afecta sensibilitatea organismului la insulina. Valorile de zahar din sange vor trebui controlate in timpul tratamentului, iar uneori va fi necesara inceperea unui tratamentul cu insulina sau ajustarea lui.

Reactii adverse
La adulti, cele mai frecvente efecte secundare asociate cu NutropinAq (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt mialgie (dureri musculare), artralgie (dureri articulare) si edeme (umflaturi). La copii, aceste efecte secundare au fost observate la 1 pana la 10 pacienti din 100. Alte efecte secundare observate cu aceasta frecventa redusa sunt reactii la locul injectiei, dureri de cap (tensiune musculara), hipotiroidism (activitate insuficienta a glandei tiroide), toleranta scazuta la glucoza, astenie (slabiciune) si producere de anticorpi (proteine produse ca raspuns la NutropinAq). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu NutropinAq, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter