Clickmed
programare rapida la medic

Nostamine, picaturi oftalmice/nazale, solutie

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Nostamine, picaturi oftalmice/nazale, solutie

Ce este Nostamine si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Oftalmologie
Nostamine este o soluţie oftalmica cu acţiune decongestionanta, folosita ca tratament simptomatic al edemului si hiperemiei conjunctivale din cadrul conjunctivitelor alergice, nespecifice sau catarale si a iritatiilor oculare minore.
Nostamine amelioreaza senzatia de arsura, iritatie, pruritul, inflamatia si lacrimarea abundenta.

ORL
Tratament simptomatic al rinitelor alergice sezoniere.

Mod de administrare

Oftalmologie
Adulti si copii peste 7 ani: doza uzuala este de o picatura instilata in sacul conjunctival de 2-3 ori pe zi.
Desi nu exista studii care sa evidentieze eficacitatea si siguranta administrarii produsului la copii sub 12 ani, experienta clinica a dovedit ca produsul poate fi administrat la copii > 7 ani. Pentru a preveni contaminarea picuratorului si a solutiei, se va evita atingerea acestuia de pleoape, suprafete invecinate sau alte suprafete. Flaconul se pastreaza inchis intre administrari.
Dupa desurubarea capacului flaconul se pozitioneaza cu orificiul in jos. Pentru a permite curgerea picaturilor se preseaza usor peretii flaconului.

ORL: doza uzuala este de o picatura instilata in fiecare nara de 2-3 ori/zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii
Hipersensibilitate la nafazolina, clorfeniramina sau la celelalte componente ale produsului.
Rinita atrofica;
Glaucom cu unghi inchis;
Boli cardiovasculare organice severe;
Copii sub 7 ani.

Atentionari

Nu se vor folosi lentilele de contact moi in timpul tratamentului datorita continutului in clorura de benzalconiu. Lentilele de contact trebuie indepartate inaintea administrarii picaturilor si nu trebuie reaplicate mai devreme de 15 minute.
In cazul persistentei simptomatologiei medicul va reevalua conduita terapeutica.

Interactiuni medicamentoase

Asocierea cu bromocriptina, inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) si antidepresive triciclice trebuie evitata deoarece creste actiunea vasoconstrictoare si poate provoca pusee hipertensive.
In cazul tratamentului concomitent cu alte solutii oftalmice, se recomanda administrarea acestora la intervale de minim 5 minute.
Asocierea antihistaminicelor sedative cu bauturi alcoolice potenteaza efectul deprimant al sistemului nervos central. Desi dupa administrare topica este putin probabil sa apara acest efect se impune prudenta in cazul asocierii acestora.

Sarcina si alaptarea

In clinica nu exista date suficiente privind eventualele efecte teratogene ale nafazolinei. Toxicitatea asupra fatului se manifesta prin tahicardie. Administrarea produsului nu este recomandata in timpul sarcinii decat la indicatia medicului.
Nu se recomanda alaptarea in timpul tratamentului cu Nostamine, datorita posibilelor efecte cardiovasculare asupra nou-nascutului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament poate afecta acuitatea vizuala, dupa administrare, pentru cateva minute.
Pacientul trebuie avertizat sa astepte pana cand tulburarile de vedere dispar, inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Oftalmologice
Rareori pot sa apara vedere incetosata, senzatii de arsuri oculare sau de corp strain, chemozis si hiperemie conjunctivala, hemoragie subconjunctivala, eroziuni corneene, fotofobie.
Exceptional au fost raporate reactii de hipersensibilitate dupa administrare de Nostamine (eritem, eczemă, urticarie), uscaciunea mucoasei bucale, cefalee, somnolenta.

ORL
Imediat dupa aplicarea locala pot apare senzatie de intepaturi si arsura ale mucoasei nazale, care dispar in scurt timp; ocazional se produce stranut. In conditiile administrarii prea frecvente se poate produce obstructie nazala prin hiperemie reactiva. Tratamentul indelungat poate fi cauza de rinita atrofica.
Dozele excesive provoaca efecte sistemice: cresterea tensiunii arteriale, cefalee, tremor, oboseala si insomnie.

Cum se pastreaza Nostamine

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se utiliza in cel mult 28 zile, dupa prima deschidere a flaconului.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

1 ml picaturi oftalmice/nazale, solutie contine clorhidrat de nafazolina 0,5 mg si maleat de clorfeniramina 0,5 mg şi excipienti: citrat de sodiu, acid boric, clorura de benzalconiu, edetat disodic, apa purificata.

Ambalaj

Cutie cu un flacon a 10 ml solutie oftalmica/nazala.

Fabricantul

E.I.P.I.CO MED S.R.L.
B-dul Unirii, Nr. 6, Bloc 8C, Scara 1, Etaj 3, Ap. 9, Sector 4, Bucuresti, Romania

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Infectiile herpetice oculare Infectiile herpetice oculare

    Ce reprezinta infectiile herpetice oculare? Infectiile herpetice sunt afectiuni de natura virala, recurente, cauzate de agenti patogeni precum Virusul Herpes Simplex neurotrop (HSV) tipurile 1 si 2. Tipul 1 HSV afecteaza preponderent extremitatea superioara a...citeste mai mult

  • Cum sa facem fata alergiilor verii Cum sa facem fata alergiilor verii

    Generalitati Desi cei mai multi dintre noi asteptam cu entuziasm vara, pentru a ne bucura de vremea calda, de soare si de natura, in general, persoanele alergice sunt foarte rezervate. Ele privesc vara din alta perspectiva. Pentru ele, sezonul cald nu inseamna altceva...citeste mai mult

  • Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Cum sa ne protejam de alergiile toamnei?

    Generalitati Desi florile nu mai infloresc, iar iarba nu mai poate face “ravagii”, desi aerul a devenit rece, iar praful verii este spalat de ploile de toamna, persoanele care se confrunta cu alergii sezoniere nu pot spune ca au scapat de pericole nici in...citeste mai mult

  • Trahomul – conjunctivita granuloasa Trahomul – conjunctivita granuloasa

    Generalitati Trachomul reprezinta o infectie bacteriana cu localizare oculara determinata de Chlamydia trachomatis. Trachomul este o keratoconjunctivita cronica si una din cele mai importante cauze de morbiditate oculara. Boala se transmite in principal intre copii si...citeste mai mult

Comunitate

  • Dureri oculare

    De vreo 3-4 zile am o problema la ochiul stang. Un vas de sange care porneste de la cristalin a devenit destul de proieminent si de cand am observat asta simt si o durere pe care nu pot sa o asociez cu senzatia de arsura, care aparea in mod normal ci mai degraba cu durerea pe care o resimti cand...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter