N prednison, compr.

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2018

Informatii prospect N prednison, compr.


Indicatii:
Colagenoze: pusee evolutive ale bolilor de sistem: les, vasculite, polimiozite, sarcoidoza viscerala.
Afectiuni dermatologice: lupus eritematos, pemfigus si pemfigoid bulos, psoriazis grav rezistent la alte trat., forme severe de urticarie acuta.
Afectiuni digestive: forme grave de rectocolita hemoragica si boala Crohn, hepatita cronica activa autoimuna, hepatita alcoolica acuta severa.
Afectiuni endocrine: tiroidita, cazuri selectionate de hipercalcemie.
Afectiuni hematologice: purpura trombocitopenica imunologica severa, anemie hemolitica autoimuna, eritroblastopenie, hemopatii maligne limfoide-leucemie limfocitara acuta sau cronica, limfoame Hodgkiniene sau non-Hodgkiniene (in asociatii polichimioterapice).
Afectiuni neoplazice: pentru combaterea unor efecte secundare dezvoltarii neoplaziei si pentru impiedicarea unor reactii adverse la citostatice. Afectiuni renale: sindrom nefrotic cu leziuni glomerulare minime sau cu hialinoza segmentara si focala primitive, nefropatie lupica stadiile III-IV, sarcoidoza granulomatoasa intrarenala, vasculite cu afectare renala, glomerulonefrite extracapilare primitive.
Afectiuni neurologice: edem cerebral de etiologie tumorala, poliradiculonevrita cronica idiopatica inflamatorie, spasme infantile, scleroza multipla in puseu, miastenie grava, meningita tbc (asociat chimioterapiei specifice, ca medicatie adjuvanta).
Afectiuni oftalmologice: uveita anterioara si posterioara severa, exoftalmie edematoasa, nevrita optica confirmata (in continuarea unui glucocorticoid intravenos).
Afectiuni ORL: polipi nazali, cazuri selectionate de otita seroasa si de sinuzita, rinite alergice sezoniere (cure scurte), laringita acuta severa la copii.
Afectiuni respiratorii: astm bronsic cronic - forme rezistente la medicatia uzuala, inclusiv glucocorticoizi inhalatori, pusee acute de astm bronsic (cure scurte), stare de rau astmatic (in continuarea unui glucocorticoid intravenos); BPOC, sarcoidoza evolutiva, fibroza pulmonara interstitiala difuza.
Afectiuni reumatologice: forme severe de poliartrita reumatoida, pusee acute ale bolii artrozice, RAA, nevralgie cervico-brahiala severa rebela.
Transplant de organe si maduva osoasa: profilaxia si tratamentul rejetului de grefa si a reactiei grefa contra gazda.
Contraindicatii:
Nu exista contraindicatii absolute ale glucocorticoizilor, atunci cand administrarea acestora este de importanta vitala.
Ulcer gastroduodenal, osteoporoza, psihoze, anumite stari infectioase, herpes, varicela, zona zoster, atunci cand riscurile depasesc beneficiile.
Administrare:
In situatii acute se incepe cu doze mari, 30-80 mg/zi, oral la adult si 1-3 mg/kg/zi la copii. In afectiunile severe cu evolutie prelungita, tratamentul se continua cu doza de intretinere, obisnuit 10 mg zilnic (5-15 mg), intr-o singura priza, dimineata la sculare.

Se incearca schema de tratament alternativ, o data la 2 zile. intreruperea medicatiei se face prin reducerea progresiva a dozei - cu 1 mg la 1-2 saptamana in boli cronice evolutive se incepe cu o doza mica, 5-10 mg/ zi la adult, 0,25-0,5 mg/kg/zi la copii, care se creste progresiv pana la realizarea beneficiului terapeutic.

Apoi doza se reduce treptat pana la doza minima efcace. Durata tratamentului depinde de situatia clinica.
Atentionari:
Prescrierea trebuie facuta cu judiciozitate; se va evita tratamentul indelungat cu doze mari. In doze mari prelungite deprima functia CSR, cu fenomene de hipocorticism endogen, si dependenta de trat. hormonal, precum si fenomene de insuficienta CSR la oprirea brusca a tratamentului. Oprirea tratamentului se face prin diminuarea progresiva a dozelor.
Se creste doza zilnica in situatii de stres (interventii chirurgicale, traumatisme, infectii). in ulcerul gastroduodenal activ se asociaza cu antisecretorii gastrice. Favorizeaza dezvoltarea infectiilor - reactivare tbc, exacerbare micoze, viroze, parazitoze. Daca survine o infectie in timpul corticoterapiei, se instituie trat. antiinfectios specific.
Folosirea vaccinurilor vii in timpul corticoterapiei este interzisa. Pot beneficia insa de glucocorticoizi infectiile grave insotite de soc, formele grave de tbc, encefalitele virale acute sub acoperire cu antibiotice/chimioterapice specifice. Pentru profilaxia osteoporozei cortizonice se folosesc doze cat mai mici, o dieta bogata in proteine si trat. specific. La copii, glucocorticoizii inhiba maturarea osoasa si pot intarzia cresterea; se evita tratamentul indelungat cu doze mari.

Datorita riscului de fenomene psihotice se indica la bolnavii cu antecedente psihotice numai in situatii de exceptie. Prin efectul hiperglicemiant este contraindicat relativ in diabetul manifest si se reevalueaza tratamentul antidiabetic. Se foloseste cu grija in cazurile in care retentia hidrosalina poate fi daunatoare - IC, hipertensiune arteriala, epilepsie si se evita consumului excesiv de sare. Risc de hipokaliemie. Prudenta la varstnici, la pacienti cu colita ulceroasa, anastomoze intestinale recente, IR, IH, miastenie grava.
Prednisonul si alti glucocorticoizi sistemici sunt cuprinsi in lista substantelor dopante, interzise la sportivi.
Sarcina. Alaptare.
Reactii adverse:
Apar in general in cazul trat. prelungit cu doze mari.
Tulburari hidroelectrolitice: retentie hidrosalina, hipokaliemie cu risc crescut de aritmii.
Tulburari endocrine si metabolice: sindrom Cushing iatrogen, hipocorticism endogen chiar atrofia CSR cu corticodependenta definitiva; scaderea tolerantei la glucoza, activarea diabetului latent sau agravarea diabetului manifest; intarzierea cresterii la copii; menstruatii neregulate.
Tulburari musculoscheletice: atrofie musculara precedata de astenie; osteoporoza, fracturi pe os patologic. Tulburari digestive: ulceratii ale mucoasei gastroduodenale, perforatii si hemoragii digestive.
Manifestari cutanate: acnee, purpura, echimoze, hipertricoza, intarzierea cicatrizarii.
Tulburari neuropsihice: euforie, stare de excitatie, insomnie; tulburari psihotice de tip maniacal, stari confuzionale, stare depresiva.
Tulburari oculare: glaucom, cataracta.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Hidroterapia Hidroterapia

  Generalitati Hidroterapia este parte a medicinei care implica utilizarea externa a apei, pentru a mentine si restabili starea de sanatate a unei persoane. Hidroterapia include sauna, baile cu abur, baile pentru picioare precum si aplicarea de comprese cu apa...citeste mai mult

 • Tratamentul fracturii cotului Tratamentul fracturii cotului

  Generalitati Se recomanda consult de specialitate daca se banuieste fractura de cot. Nu exista tratament la domiciliu. Pana la consultul de specialitate va recomandam cateva aspecte importante: - sunati la 911 sau trimiteti pe cineva sa cheme salvarea; - in...citeste mai mult

 • Ceapa - 100% sanatate naturala Ceapa - 100% sanatate naturala

  Generalitati Ceapa, alimentul atat de folosit de fiecare dintre noi la gatit, are si nenumarate proprietati terapeutice. Nu vom insista in acest articol pe calitatile culinare ale cepei, ci vom incerca sa detaliem la ce este ea utila ca tratament naturist. Ceapa este...citeste mai mult

 • Accidentarile la plaja, piscina si strand: prevenire si prim ajutor Accidentarile la plaja, piscina si...

  Inainte sa pleci la mare, la piscina sau la strand, pune in geanta de plaja si trusa de prim ajutor. Nu stii niciodata cand ai nevoie de un dezinfectant si un pansament steril. De aceea, este bine sa ai la tine mai multi plasturi antiseptici, de preferinta rezistenti...citeste mai mult

Comunitate

 • tratament cu prednison

  buna ziua mi sa prescris in tratamentul poliartritei reumatoide timp de 1 luna tratament cu prednison 2 pastilute pe zi seara la culcare insa as dori sa stiu daca trebuie sa am in vedere si altceva mai exact daca pot minca sare(nu maninc prea sarat insa nici nesarat) zahar la fel nu sunt...

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Coronavirus Update