Coronavirus Update

Lomustin (nipalkin), capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Lomustin (nipalkin), capsule

 • substanta activa: Lomustin,
 • recomandat in: limfom Hodgkin, limfom non-Hodgkin, hepatom, cancer colorectal, cancer gastric, melanom malign, cancer pulmonar,
 • actiune terapeutica: Lomustinul este un citostatic, derivat de nitrozouree, apartinand grupei de substante alchilante polifunctionale.

Ce este Lomustin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Produsul Nipalkin este utilizat cu precadere in tratamentul tumorilor maligne cerebrale, primare si secundare.

Se foloseste in mono sau polichimioterapie, pentru tratamentul limfoamelor maligne hodgkiniene si nonhodgkiniene, cancerelor bronhopulmonare, gastrice, colorectale, tumorilor maligne din sfera ORL, precum si a melanomului malign.

Mod de administrare

Doza de Nipalkin recomandata, la adulti si copii, in monoterapie, este de 130 mg/m2, oral, in doza unica, la interval de 6 saptamani. La pacientii cu functia medulara deprimata, doza de Nipalkin se reduce la 100 mg/m2, la interval de 6 saptamani. In polichimioterapie, dozele de Nipalkin se ajusteaza corespunzator. Dupa administrarea primei cure de tratament, o noua doza se va administra in functie de raspunsul hematologic manifestat dupa administrarea dozei anterioare.

O noua cura de tratament se administreaza numai dupa normalizarea functiei sanguine (trombocite > 100 000/mm3, leucocite> 4 000/mm3), in general dupa 6 saptamani. Toxicitatea hematologica indusa de lomustin fiind cumulativa si remanenta, functia sanguina se monitorizeaza saptamanal si dozele de Nipalkin se administreaza la interval de 6 saptamani.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Produsul Nipalkin este contraindicat in caz de hipersensibilitate la lomustin.

Precautii

Monitorizarea bolnavului trebuie asigurata de un medic oncolog terapeut. in timpul tratamentului si dupa tratament este obligatorie efectuarea controlului hematologic.

Reactii adverse posibile

Toxicitatea hematologica: cel mai frecvent si sever efect toxic este mielotoxicitatea. In general, efectele toxice hematologice se produc la 4-6 saptamani dupa administrarea lomustinului si este in functie de doza administrata. trombocitopenia se produce la aproximativ 4 saptamani dupa administrare si persista pentru 1-2 saptamani. Leucopenia se produce la aproximativ 5-6 saptamani dupa administrare si persista pentru 1-2 saptamani.

Aproximativ 65% din pacientii tratati cu doze de 130 mg/m2 prezinta scaderea numarului de trombocite pana la valori < 5000 wbc/mm3, iar 36% din pacienti manifesta scaderea numarului de trombocite pana la valori < 3000 wbc/mm3. trombocitopenia este, in general, mai severa decat leucopenia. Atat trombocitopenia, cat si leucopenia sunt factori de limitare ai dozelor de lomustin administrate.

Lomustinul poate produce mielodepresie cumulativa manifestata prin anumiti indici clinici sau prin durata prelungita de manifestare a toxicitatii medulare, dupa administrarea de doze repetate. Ca urmare a tratamentului cu lomustin se mai poate produce anemie, dar acest efect advers este mai putin frecvent si mai putin sever decat trombocitopenia si leucopenia.

Pulmonare: toxicitatea pulmonara cauzata de tratamentul cu lomustin, caracterizata prin infiltrare si/sau fibroza pulmonara, s-a raportat rareori. In general, se poate produce in interval de minim 6 luni de la inceperea tratamentului cu doze cumulative de lomustin, de obicei mai mari de 1 100 mg/m2.

Gastrointestinale: la 3-6 ore dupa administrarea unei doze de lomustin, oral, se produc greturi si varsaturi, care persista de obicei mai putin de 24 de ore. Administrarea de antiemetice inainte de administrarea lomustinului este eficienta in diminuarea si, uneori, in prevenirea acestor efecte adverse.

Hepatotoxicitatea: la un procent mic de pacienti tratati cu lomustin s-a raportat producerea hepatotoxicitatii reversibile manifestata prin cresterea transaminazelor, fosfatazei alcaline si nivelelor bilirubinei serice.

Nefrotoxicitatea: tulburarile renale, manifestate prin azotemie progresiva, micsorarea rinichilor si insuficienta renala, s-au constatat la pacientii tratati cu doze cumulative mari dupa tratament prelungit cu lomustin. Afectarea renala a fost raportata ocazional la pacientii care au primit doze totale mai mici.

Alte efecte adverse: mai frecvent se produc alopecie si stomatite. Mai rar s-au raportat efecte adverse neurologice: dezorientare, letargie, ataxie, disartrie (tulburari in articularea cuvintelor).

Informatii suplimentare

Compozitie

O capsula contine 20 mg Lomustin. Excipienti: lactoza.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

  Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

 • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Diferenta dintre cafeaua clasica si...

  Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

 • Dublu la acelasi pret in probioticul Jarro-Dophilus+FOS Dublu la acelasi pret in probioticul...

  In perioada 01 iulie – 30 septembrie 2011, primesti dublu la achizitionarea probioticului Jarro-Dophilus + FOS de la Secom! Fiecare flacon contine acum 200 de capsule in loc de 100. Jarro-Dophilus+FOS este un probiotic de ultima generatie, care contine...citeste mai mult

 • Opiu Opiu

  Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter