Coronavirus Update

Levopront, sirop

Publicat la data de: 29 Ianuarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Levopront, sirop

Ce este Levopront si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Levopront apartine grupei de medicamente antitusive, exclusiv combinatii cu expectorante, alte antitusive.
Este util in tratamentul simptomatic al tusei productive.

Mod de administrare

Adulti si adolescenti:
Doza recomandata este de 10 ml sirop (60 mg levodropropizina), de cel mult 3 ori pe zi, la intervale de cel putin 6 ore.

Copii cu varsta peste 2 ani si peste 15 kg
Doza recomandata este de 1 mg levodropropizina/kg, de cel mult 3 ori pe zi. Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 3 mg/kg.

Copii cu varsta sub 2ani
Levopront 30 mg/5 ml nu este recomandat pentru utilizare la copii cu varsta sub 2 ani datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.

Levopront 30 mg/5 ml, sirop se administreaza, de preferinta, dupa diluare intr-o jumatate de pahar cu apa.

Medicamentul trebuie luat intre mese.

Tratamentul trebuie continuat pana la disparitia tusei sau atat timp cat se considera util clinic. Daca dupa o saptamana de tratament, tusea persista, este recomandata reevaluarea tratamentului. Tusea este un simptom, cauzele sale trebuind identificate si tratate.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Levopront
In anumite cazuri pot apare dureri abdominale usoare, varsaturi, o crestere usoara si trecatoare a batailor inimii. In aceste cazuri, adresati-va medicului pentru a va trata simptomele si pentru a lua masuri de urgenta (spalaturi stomacale, administrare de carbune activat, administrarea fluidelor parenterale).

Daca uitati sa utilizati Levopront
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Levopront
Intreruperea prematura a tratamentului nu va afecteaza.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Levopront

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la levodropropizina sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.
- daca aveti o hipersecretie traheobronsica;
- daca aveti o reducere a functiei mucociliare (sindrom Kartagener, diskinezie ciliara)
- daca sunteti gravida.
- daca alaptati.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Levopront

Proprietatile farmacocinetice ale levodropropizinei nu sunt afectate in mod deosebit in cazul persoanelor in varsta; de aceea ajustarea dozei sau modificarea intervalului de administrare nu sunt necesare la pacientii varstnici.

Se recomanda o atentie sporita in cazul persoanelor cu insuficienta renala severa (clearance creatinina < 35 ml/min).

In absenta informatiilor referitoare la efectul alimentelor asupra absorbtiei medicamentului, este recomandat ca acesta sa fie administrat intre mese.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Desi in timpul studiilor clinice nu s-au observat interactiuni cu benzodiazepinele, se recomanda prudenta la pacientii cu risc tratati concomitent cu sedative.

Utilizarea Levopront cu alimente si bauturi
Levopront 30 mg/5 ml poate fi dizolvat in apa.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Studiile non-clinice privind toxicitatea asupra functiei de reproducere precum si efectele asupra dezvoltarii peri- si post-natale nu au aratat niciun efect toxic la doze echivalente cu cele utilizate la om. Totusi, in studiile de toxicologie la animale, la administrarea dozei de 24 mg/kg au fost observate intarzieri moderate in cresterea greutatii si dezvoltare.

Deoarece substanta activa traverseaza bariera feto-placentara si a fost detectata in lapte la animalele de laborator, levodropropizina nu trebuie utilizata in timpul sarcinii si alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu au fost efectuate studii specifice in ceea ce priveste afectarea capacitatii de a conduce sau de a folosi utilaje. Totusi, intrucat medicamentul poate determina, rar, somnolenta se recomanda precautie in cazul pacientilor care intentioneaza sa conduca sau sa foloseasca utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Levopront

Datorita continutului in parahidroxibenzoati, medicamentul poate provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Levopront 30 mg/5 ml, sirop contine 2 g zahar/5 ml. Acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii cu diabet zaharat.

Deoarece contine zahar, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza sau insuficienta a zaharazei-izomaltazei nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Levopront poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, utilizand urmatoarea conventie:

- foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);
- frecvente (apar la mai putin de 1 din 10 persoane);
- mai putin frecvente (apar la mai putin de 1 din 100 persoane);
- rare (apar la mai putin de 1 din 1000 persoane);
- foarte rare (apar la mai putin de 1 din 10000 persoane);
- cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Urmatoarele reactii adverse au fost observate foarte rar:

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: urticarie, eritem, exantem, prurit, edem angioneurotic, reactii ale pielii. A fost raportat un singur caz letal de epidermoliza.

Tulburari gastro-intestinale: dureri epigastrice si abdominale, greata, varsaturi, diaree. Au fost raportate doua cazuri de inflamare a limbii, respectiv de febra aftoasa. A existat un singur caz de hepatita colestatica si un caz de coma hipoglicemica in cazul unei femei in varsta ce lua concomitent medicamente antidiabetice.

Tulburari ale sistemului imunitar: reactii alergice si anafilactice.

Tulburari generale: indispozitie, astenie, sincopa.

Tulburari ale sistemului nervos: ameteli, vertij, tremor, parestezie. A fost raportat un singur caz de convulsii tonico-clonice si un atac de panica.

Tulburari cardiace: palpitatii, tahicardie. A fost raportat un singur caz de aritmie cardiaca.

Tulburari vasculare: hipotensiune arteriala.

Tulburari psihice: iritabilitate, somnolenta, depersonalizare.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale: dispnee, tuse. Tulburari musculo-scheletice: astenie, slabiciune.

Unele reactii adverse au fost severe: reactii ale pielii (urticarie, mancarime), aritmie cardiaca, coma hipoglicemica precum si reactiile alergice si anafilactice. Au existat putine cazuri de edem palpebral concomitent cu urticarie. Un singur caz de midriaza a fost raportat, precum si unul de pierdere a acuitatii vizuale. Un caz singular de somnolenta, hipotonie si varsaturi a fost inregistrat la un nou nascut dupa alaptare de catre mama care a fost tratata cu levodropropizina. Simptomele au aparut dupa alaptare si au disparut spontan dupa incetarea alaptarii.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Levopront, sirop

Nu utilizati Levopront dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se utiliza in cel mult 28 zile de la prima deschidere a flaconului. A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

-Substanta activa este levodropropizina. 5 ml sirop contine levodropropizina 30 mg.
-Celelalte componente sunt: zahar, p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de propil, acid citric monohidrat, hidroxid de sodiu, aroma de cirese, apa purificata.

Ambalaj

Levopront se prezinta sub forma de lichid limpede.

Este disponibil in cutii cu un flacon din sticla bruna a 120 ml sirop, prevazut cu inel de siguranta si o masura dozatoare cu gradatii intre 2,5 ml si 15 ml.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Dompe Farmaceutici spa
Via san Martino 12, 20122 Milano, Italia

Fabricant

DOMPE S.P.A.
Via campo di Pile, 67100 L'Aquila, Italia

Acest prospect a fost aprobat in Iulie, 2012

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Suplimente pentru un sistem imunitar puternic Suplimente pentru un sistem imunitar...

  Generalitati Suplimentele alimentare sunt medicamente naturale care vin in ajutorul formarii de energie. Acestea se gasesc sub forma de tablete, sirop, baton etc. si furnizeaza organismului substante nutritive necesare dietei zilnice. Tratamentele de profilaxie cu...citeste mai mult

 • Ceapa - 100% sanatate naturala Ceapa - 100% sanatate naturala

  Generalitati Ceapa, alimentul atat de folosit de fiecare dintre noi la gatit, are si nenumarate proprietati terapeutice. Nu vom insista in acest articol pe calitatile culinare ale cepei, ci vom incerca sa detaliem la ce este ea utila ca tratament naturist. Ceapa este...citeste mai mult

 • Mierea de albine Mierea de albine

  Generalitati Mierea este un aliment dulce, lichid siropos produs natural de catre albine ca hrana pentru ele insele. Culoarea aurie si gustul delicios sunt inconfundabile. Dupa ce albinele culeg nectarul de la o floare, il amesteca cu produse chimice din saliva lor...citeste mai mult

 • Indulcitorii naturali - care sunt cele mai bune optiuni? Indulcitorii naturali - care sunt...

  Cei mai folositi indulcitori naturali Indulcitorii naturali provin direct din flori si plante, cu foarte putine procese de prelucrare. Cateva exemple sunt reprezentate de stevie, fructul calugarului si siropul de yacon. Multe persoane se distanteaza de zaharul de...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter