Coronavirus Update

Karvezide

Publicat la data de: 04 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Karvezide

Ce este Karvezide si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Karvezide contine doua substante active, irbesartan si hidroclorotiazida. Irbesartan este un „antagonist al receptorilor de angiotensina II”, ceea ce inseamna ca blocheaza actiunea in organism a unui hormon, numit angiotensina II. Angiotensina II este un vasoconstrictor puternic (o substanta care ingusteaza vasele sanguine).

Prin blocarea receptorilor la care se ataseaza in mod normal angiotensina II, irbesartanul blocheaza efectul hormonului, permitand dilatarea vaselor de sange. Hidroclorotiazida este un diuretic, adica un alt tip de tratament contra hipertensiunii. Aceasta actioneaza prin cresterea eliminarilor de urina, cu reducerea cantitatea de lichid din sange si scaderea tensiunii arteriale.

Combinatia celor doua substante active are un efect cumulativ, reducand tensiunea arteriala mai bine decat oricare dintre cele doua medicamente administrate in monoterapie. Prin scaderea tensiunii arteriale, riscurile asociate hipertensiunii, cum ar fi riscul de accident vascular cerebral, sunt reduse.

Karvezide se utilizeaza la adultii cu hipertensiune esentiala (tensiune arteriala crescuta) care nu este controlata corespunzator cu irbesartan sau cu hidroclorotiazida, administrate in monoterapie. Prin „esentiala” se intelege ca tensiunea arteriala ridicata nu are o cauza evidenta. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Mod de administrare

Karvezide se administreaza oral, cu sau fara alimente. Doza de Karvezide care se va administra depinde de doza de irbesartan sau hidroclorotiazida administrata anterior pacientului. Nu se recomanda administrarea de doze zilnice mai mari de 300 mg de irbesartan si 25 mg de hidroclorotiazida. Karvezide poate fi asociat cu alte medicamente pentru hipertensiune.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Karvezide nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la irbesartan, hidroclorotiazida, sulfonamide sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa administrarea acestuia la femeile insarcinate dupa a treia luna de sarcina. Nu se recomanda utilizarea medicamentului in primele trei luni de sarcina.

Este interzisa administrarea Karvezide pacientilor cu probleme hepatice, renale sau biliare severe, cu valori ale potasiului sanguin prea mici sau cu valori ale calciului sanguin prea ridicate. Este necesara prudenta la asocierea Karvezide cu alte medicamente care influenteaza valorile potasiului sanguin. Lista completa a acestor medicamente este disponibila in prospectul produsului.

Reactii adverse posibile

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Karvezide (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt ameteli, greata (senzatie de voma) sau varsaturi, urinat anormal, extenuare (oboseala) si cresterea azotului ureic sanguin (BUN, produs de degradare al proteinelor), creatininei (produs de degradare musculara) si creatin-kinazei (o enzima care se gaseste in muschi). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Karvezide, a se consulta prospectul.

Informatii suplimentare

Compozitie

Karvezide este un medicament care contine doua substante active, irbesartan si hidroclorotiazida. Este disponibil sub forma de comprimate ovale (de culoarea piersicii: 150 mg sau 300 mg irbesartan si 12,5 mg hidroclorotiazida; de culoare roz: (300 mg irbesartan si 25 mg hidroclorotiazida).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Durerea in piept (durerea toracica anterioara) - cauze, simptome, tratament Durerea in piept (durerea toracica...

  Durerea, presiunea, incordarea sau discomfortul toracic constituie un indicator important in sistemul cardiac sau cardiovascular. Durerea toracica anterioara este unul dintre cele mai des intalnite simptome, pentru care oamenii cauta ajutor.citeste mai mult

 • Cancerul ovarian poate avea o supravietuire de pana la 94%. Care sunt simptomele care ar trebui sa le trimita pe femei la doctor? Cancerul ovarian poate avea o...

  Cancerul ovarian poate avea o supravietuire de pana la 94% daca este depistat in primul stadiu, dar de cele mai multe ori este depistat tarziu, fapt care reduce drastic sansele de supravietuire.citeste mai mult

 • Infectiile glandelor salivare Infectiile glandelor salivare

  Glandele salivare reprezinta o categorie de glande exocrine situate in cavitatea bucala, ce isi varsa produsul tot aici. Produsul lor este saliva, un lichid transparent compus din 98% apa, dar si enzime, electroliti, mucus. citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter