Clickmed
programare rapida la medic

Ideos, comprimate masticabile

Publicat la data de: 22 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ideos, comprimate masticabile

Ce este Ideos si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Corectia deficitelor de vitamina D si calciu la varstnici.

Terapie adjuvanta in osteoporoza, prin suplinirea aportului de vitamina D si calciu, in asociere cu fluorura de sodiu sau etidronatul de sodiu.

Mod de administrare

Se vor administra 2 comprimate zilnic (un comprimat dimineata si unul seara). Mestecati comprimatul si dupa aceea beti un pahar cu apa. Comprimatele se iau la un interval de timp dupa mese.

Conformati-va strict prescriptiei medicului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la unul din componentele medicamentului sau la uleiul de arahide.

Hipercalcemie (concentratie mare a calciului in sange), hipercalciurie (concentratie mare a calciulzui in urina), litiaza calcica.

Precautii

Acest medicament trebuie luat sub supraveghere medicala, cu controlul periodic al sangelui si urinii.

Spuneti medicului dumneavoastra daca luati si alte prepararte cu vitamina D si / sau calciu.

In cazul tratamentului simultan cu un alt preparat de vitamina D, trebuie calculata doza totala de vitamina D primita.

Se recomanda monitorizarea regulata a calcemiei. in cazul tratamentului de lunga durata, trebuie urmarita calciuria (cantitatea de calciu din urina). Daca excretia urinara de calciu depaseste 7.5-9 mmol, adica 300-360 mg/24h, doza administrata trebuie redusa sau chiar se va intrerupe temporar tratamentul.

Interactiuni medicamentoase

Pentru a evita eventualele interactiuni intre medicamente, trebuie sa semnalati sistematic medicului dumneavoastra orice tratament in curs.

Urmatoarele asocieri necesita prudenta:

- digitalicele; risc de aritmii. Sunt recomandate supravegherea clinica si monitorizarea electrocardiogramei si a calcemiei;

- diureticele tiazidice; risc de hipercalcemie (ca rezultat al eliminarii reduse a calciului in urina);

- tetraciclina; calciul trebuie administrat la un interval de minimum 3 ore, pentru ca poate reduce absorbtia digestiva a tetraciclinei;

- bifosfonatii, fluorura de sodiu: se recomanda administrarea la un interval de cel putin 2 ore fata de administrarea calciului, altfel exista riscul diminuarii absorbtiei digestive a bifosfonatilor si a fluorurii de sodiu.

- fenitoina, barbituricele: este posibila diminuarea efectului vitaminei D3.

- glucocorticoizii pot diminua efectul vitaminei D3.

Atentionari speciale

In caz de insuficienta renala dozajul va fi adaptat in functie de clearance-ul creatininei.

Imobilizarea prelungita este insotita de hipercalcemie sau/si hipercalciurie; tratamentul cu vitamina D si calciu trebuie initiat doar in momentul in care pacientii pot fi mobilizati.

Copii

Medicamentul este rezervat adultilor.

Varstnici

Se impune urmarirea functiei renale in cursul tratamentului cu Ideos.

Datorita continutului in zahar: pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza sau insuficienta a zaharazei-izomaltazei nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Datorita continutului in sorbitol: pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Sarcina si alaptarea

Ideos poate fi utilizat in timpul sarcinii si in perioada de alaptare, cu conditia ca dozele zilnice sa nu depaseasca 1500 mg calciu si 600 UI de vitamina D3.

In timpul sarcinii trebuie evitata supradozarea colecalciferolului:

- dozele mari de vitamina D administrate la animalele de laborator in perioada de gestatie au determinat efecte teratogene;

- dozele mari de vitamina D trebuie evitate la femeia gravida, deoarece hipercalcemia permanenta poate duce la retard fizic si mental al nou-nascutului, stenoza aortica supravalvulara sau retinopatie. Cu toate acestea, exista mai multe cazuri in care s-au administrat doze foarte mari de vitamina D pentru tratamentul hipoparatirodismului matern, iar copiii nascuti au fost normali.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu au fost semnalate modificari ale capacitatii de a conduce autovehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse

Se pot produce constipatie, flatulenta, greata, epigastralgii, diaree.

Au fost semnalate hipercalciurie si, in mod exceptional, hipercalcemie in cazul tratamentului de lunga durata si cu doze mari.

Exista riscul aparitiei hipofosfatemiei.

Semnalati medicului sau farmacistului orice efect nedorit care nu este mentionat in acest prospect.

Supradozaj

Semnele clinice ale supradozajului sunt urmatoarele: greata, varsaturi, polidipsie, poliurie, constipatie; mai pot aparea tulburari vasomotorii, hipertensiune arteriala.

In caz de supradozaj sau intoxicatie accidentala, prezentati-va imediat la medic.

Semnele biologice sunt hipercalcemia, hipercalciurie, perturbarea testelor renale.

Tratamentul consta in oprirea imediata a administrarii medicamentului, corectarea tulburarilor hidrice si, in functie de gravitatea intoxicatiei, folosirea separata sau in asociere a diureticelor, glucocorticoizilor, calcitoninei sau dializa peritoneala.

Supradozajul cronic al vitaminei D3 poate provoca calcificari vasculare si tisulare datorita hipercalcemiei produse.

Cum se pastreaza Ideos

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine carbonat de calciu 1250 mg (echivalent la 500 mg calciu elementar), colecalciferol 400 UI (corespunzator la 4 mg vitamina D3) si excipienti: DL-alfa-tocoferol, ulei de soia partial hidrogenat, gelatina bovina hidrolizata, zahar, amidon de porumb, xilitol, sorbitol, povidona, aroma de lamaie tip 8476, stearat de magneziu.

Ambalaj

Cutie cu 2 tuburi din PP a cste 15 comprimate masticabile

Cutie cu 4 tuburi din PP a cste 15 comprimate masticabile

Fabircant

Innothera Chouzy,
Rue Rene Chantereau, L'Isle Vert, 41150 Chouzy Sur Cisse, Franta

Detinatorul autorizatiei de punere de piata

LABORATOIRE INNOTECH INTERNATIONAL

22 Avenue Aristide Briand
94110 Arcueil, Franta

Data ultimei verificari a prospectului - Aprilie, 2012

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Tratamentul fumatului

    Generalitati Gasirea motivului este primul pas in eliberarea de tigari; insa pentru multi nu este de ajuns. Cum sa-i ajutam pe cei care doresc cu adevarat sa nu mai fumeze dar... intampina greutati? "Cauta cauza si vei avea rezolvarea" este un...citeste mai mult

  • Constipatia poate indica o afectiune grava?

    Generalitati Constipatia este caracterizata prin defecatii rare sau dificile si scaune tari sau uscate la intervale de 3-4 zile in decursul unei saptamani. Adesea, scaunele tari sunt rezultatul absorbtiei in exces a apei in intestine, fiind datorata contractiei...citeste mai mult

  • Durerile in gat - cauze si remedii naturiste

    Generalitati Durerea la nivelul gatului putem spune ca este cel mai banal simptom intalnit in zilele noastre, insotit de neplacerile cauzate de diverse afectiuni. Se caracterizeaza prin senzatii de iritare permanenta, arsuri si/sau raceala la nivelul gatului si...citeste mai mult

  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Dureri

    buna ziua,de cativa ani tot am probleme cu spatele,nu am bagat de seama pana anul trecut cand am fost la un control,mi-au facut si un film la coloana,cu acel film am fost la specialist(mi -a spus ca sunt macinate doua vertebre) si mi-a recomandat fizioterapia,am urmat acele sedinte dar prea mare...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter