Coronavirus Update

Frenasma, sirop

Publicat la data de: 25 Ianuarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Frenasma, sirop

Ce este Frenasma, sirop si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul profilactic al astmului bronsic alergic sau a componentei alergice a astmului bronsic infectios-alergic;
Bronsita alergica;
Manifestari de hipersensibilizare reactiva a plamanilor, exclusiv crizele acute.

Mod de administrare

Adulti si copii cu varsta peste 3 ani

Doza uzuala este in primele 3-4 zile de tratament de 1 mg ketotifen (o lingurita sirop Frenasma) seara. in continuare se administreaza cate 1 mg ketotifen (o lingurita sirop Frenasma) de 2 ori pe zi, dimineata si seara.

Daca este necesar, la adulti si copii peste 10 ani doza poate fi marita la maximum 4 mg ketotifen pe zi administrate oral, fractionat in 2 prize, dimineata si seara.

Copii cu varsta intre 6 luni-3 ani

Datorita riscului de somnolenta este necesara o perioada de adaptare de cateva zile cu administrarea unei singure doze de 0,5 mg ketotifen (1/2 lingurita sirop Frenasma) seara. Apoi se poate continua cu 0,5 mg ketotifen (1/2 lingurita sirop Frenasma) de 2 ori pe zi, dimineata si seara.

Durata tratamentului trebuie sa fie suficient de lunga, actiunea profilactica a ketotifenului instalandu-se progresiv, in 4-8 saptamani. Efectul maxim se obtine dupa cateva luni de tratament; tratamentul poate fi urmat pe o perioada indelungata, deoarece nu exista riscul acumularii substantei.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la ketotifen sau la oricare dintre excipientii produsului;

Precautii

Ketotifenul nu este indicat pentru tratamentul crizelor acute de astm bronsic. Deoarece efectul ketotifenului se instaleaza lent, terapiile antiastmatice anterioare nu trebuie intrerupte brusc la initierea tratamentului cu ketotifen. Acest lucru este necesar pe de o parte pentru derularea unui interval de timp necesar refacerii functiei hipofizosuprarenale, iar pe de alta parte pentru reducerea riscului de insuficienta suprarenaliana la pacientii aflati sub terapie cu glucocorticoizi pe termen lung (sau cu ACTH).

De fapt, uneori la pacientii cortico-dependenti, recuperarea functiei hipofizo-suprarenaliene poate necesita mai multe luni.

In infectii bronsice este necesara asocierea de antiinfectioase.

Interactiuni medicamentoase

Etanolul si ketotifenul administrate concomitent isi potenteaza reciproc efectele sedative; se recomanda evitarea consumului de bauturi alcoolice si a medicamentelor ce contin etanol in timpul tratamentului.

Atropina si alte medicamente cu proprietati parasimpatolitice (antidepresive triciclice, antiparkinsoniene anticolinergice centrale, disopiramida si neuroleptice fenotiazinice): risc de aditie a reactiilor adverse de tip atropinic.

Asocierea cu alte deprimante ale sistemului nervos central (antidepresive sedative, hipnotice, anxiolitice, analgezice opioide, neuroleptice, clonidina si talidomida) creste riscul deprimarii centrale.

La administrarea concomitenta de ketotifen si antidiabetice orale s-a raportat rareori trombocitopenie reversibila. Prin urmare trebuie evitata asocierea cu aceste produse medicamentoase.

Atentionari speciale

5 ml sirop (o lingurita) contin sorbitol 70% 2437,5 mg si zahar 1287,5 mg.

Sarcina si alaptarea

Ketotifenul nu a determinat efecte embriotoxice si teratogene la animalele de laborator. in absenta studiilor controlate la om, nu se recomanda administrarea ketotifenului in timpul sarcinii si alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Ketotifenul poate determina somnolenta. Prin urmare, se recomanda atentie conducatorilor de vehicule sau celor care folosesc utilaje.

Reactii adverse posibile

Reactiile adverse pot sa apara in primele zile de tratament. Prelungind durata administrarii, acestea pot sa dispara.

In principal, pot sa apara: somnolenta, uscaciunea gurii, in cazuri rare ameteli si tulburari gastro-intestinale nespecifice (greata cu sau fara varsaturi, inapetenta, gastralgii, constipatie).

Supradozaj

Semnele supradozajului sunt: somnolenta, confuzie, bradipnee sau tahipnee, bradicardie sau tahicardie, hiperreactivitate si convulsii.

Tratamentul consta in spalaturi gastrice, administrarea de carbune activat sau de laxative saline; tratament simptomatic si de sustinere. Ketotifenul nu este dializabil.

Cum se pastreaza Frenasma

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A nu se utiliza dupa 21 zile de la prima deschidere a flaconului. A se pastra la temperaturi intre 15-25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

5 ml sirop contin ketotifen 1 mg sub forma de hidrogenfumarat de ketotifen 1,4 mg şi excipienti: zahar, acid citric anhidru, sorbitol 70%, hidrogenofosfat de disodiu dihidrat, p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de propil, etanol 96%, aroma de banane, apa purificata.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din PVC de culoare bruna cu 100 ml sirop

Fabricant

Faran Laboratoires S.A., Grecia

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Faran Laboratoires S.A.

Achaias &Trizinias - 145 64 N, Kifissia, Atena, Grecia

Data ultimei verificari a prospectului - Septembrie 2004

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Suplimente pentru un sistem imunitar puternic Suplimente pentru un sistem imunitar...

  Generalitati Suplimentele alimentare sunt medicamente naturale care vin in ajutorul formarii de energie. Acestea se gasesc sub forma de tablete, sirop, baton etc. si furnizeaza organismului substante nutritive necesare dietei zilnice. Tratamentele de profilaxie cu...citeste mai mult

 • Ceapa - 100% sanatate naturala Ceapa - 100% sanatate naturala

  Generalitati Ceapa, alimentul atat de folosit de fiecare dintre noi la gatit, are si nenumarate proprietati terapeutice. Nu vom insista in acest articol pe calitatile culinare ale cepei, ci vom incerca sa detaliem la ce este ea utila ca tratament naturist. Ceapa este...citeste mai mult

 • Mierea de albine Mierea de albine

  Generalitati Mierea este un aliment dulce, lichid siropos produs natural de catre albine ca hrana pentru ele insele. Culoarea aurie si gustul delicios sunt inconfundabile. Dupa ce albinele culeg nectarul de la o floare, il amesteca cu produse chimice din saliva lor...citeste mai mult

 • Indulcitorii naturali - care sunt cele mai bune optiuni? Indulcitorii naturali - care sunt...

  Cei mai folositi indulcitori naturali Indulcitorii naturali provin direct din flori si plante, cu foarte putine procese de prelucrare. Cateva exemple sunt reprezentate de stevie, fructul calugarului si siropul de yacon. Multe persoane se distanteaza de zaharul de...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter